A kormány 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol 2018-ra

gazdaság
2017 április 11., 14:41
comments 156

Azt írja az Index a 2018-as költségvetésről szóló kormányzati előterjesztés alapján, hogy hiába lesz erős a gazdasági növekedés (amit mutat, hogy az államkasszában több mint 1100 milliárd forint többlet-adóbevétel lesz), a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint így is

3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány lesz jövőre, ami ellene megy az Európai Unió szabályainak.

Ez nagyobb veszteség, mint a 2017-es 2,4 százalék.

Varga Mihály az I. Széchenyi emlékszimultánon Csom István nemzetközi nagymesterrel sakkozik (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)
photo_camera Varga Mihály az I. Széchenyi emlékszimultánon Csom István nemzetközi nagymesterrel sakkozik (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

A lap szerint ennek 3 fő oka van:

  1. Az állam több egyszeri bevételtől elesik 2018-ban: nem jön pénz a növekedési adóhitelből és a földárverések is lezárulnak.
  2. A különböző áfacsökkentések miatt kevesebb pénz fut be.
  3. Nőnek az állami kiadások.

Az ezzel a gond, hogy a kormány az Európai Bizottságnak beadott konvergenciaprogramban a GDP 1,8 százalékának megfelelő hiányt ígért 2018-ra. Hogy ezt tartani tudja, 484 milliárd forintot kell valahonnan összeszednie. További részletek az Indexen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.