Átadták a Hajléktalan Jézus szobrát Józsefvárosban

Budapest
2017 április 11., 16:33
comments 80

A szokatlan Krisztus-ábrázolást, ami padon fekvő hajléktalanként jeleníti meg Jézust, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja a Hajléktalan Jézus szobrát a VIII. kerületi Horváth Mihály téren az alkotás átadásán 2017. április 11-én. A Jézust padon fekvő hajléktalanként megjelenítő Krisztus-ábrázolás Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotása, első példányát 2013-ban helyezték el Torontóban. A szobor egy-egy példányát azóta több nagyvárosban is elhelyezték. (Fotó: Marjai János / MTI)
photo_camera Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja a Hajléktalan Jézus szobrát a VIII. kerületi Horváth Mihály téren az alkotás átadásán 2017. április 11-én. A Jézust padon fekvő hajléktalanként megjelenítő Krisztus-ábrázolás Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotása, első példányát 2013-ban helyezték el Torontóban. A szobor egy-egy példányát azóta több nagyvárosban is elhelyezték. (Fotó: Marjai János / MTI)

A bíboros az ünnepségen azt mondta, Jézus sok mindent vállalt, hogy kimutassa az emberek iránt érzett „szolidáris szeretetét”. Volt éhes és elítélt is, szenvedett fizikailag, és önként vállalta a hajléktalanlétet is, amikor városról városra járva hirdette az evangéliumot, egyszerre élte át a hajléktalansors nehézségét és küldetése nagyszerűségét, e kettősséget „kell észrevennünk minden emberben, így hajléktalan testvéreinkben is: egyrészt életkörülményeik súlyát, másrészt a bennük is meglévő emberi hivatás nagyszerűségét” – mondta Erdő Péter.

Az ember nagyságú bronzszobor Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotása, 2013-ban helyezték el Torontóban. A szobor egy-egy másolatát azóta több nagyvárosban – többek között Londonban, Washingtonban, Madridban, Oklahomában és Rómában is – elhelyezték.

A budapesti szoborállítást egy baráti társaság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezte, a költségeire a szeretetszolgálat szervezett gyűjtést. 

A Hajléktalan Jézust megáldása után országjáró körútra viszi a máltai szeretetszolgálat, kiállítják Vácon, Kecskeméten, Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is. A szobor előreláthatóan pünkösdkor érkezik vissza a fővárosba – írta meg az MTI.

Az átadáson Kocsis Máté fideszes polgármester, akiről még az elvajnult TV2 is azt mondta, hogy néhány éve háborút indított a hajléktalanság ellen, értelemszerűen nem volt ott. Ott volt viszont Sólyom László volt köztársasági elnök:

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője és Sólyom László volt köztársasági elnök (b-j) beszélget a Hajléktalan Jézus szobrának átadásán (Fotó: Marjai János / MTI)
photo_camera Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat általános alelnöke, Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője és Sólyom László volt köztársasági elnök (b-j) beszélget a Hajléktalan Jézus szobrának átadásán (Fotó: Marjai János / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.