Az ELTE kancellárja figyelmeztette azokat, akik az utóbbi napokban a CEU-törvényről szerveztek programokat az egyetemre

2017 április 11., kedd 13:30
309

Az ELTE honlapján jelent meg a közlemény, amit az egyetem kancellárja, Scheuer Gyula fogalmazott meg. 

Scheuer levelében arra figyelmeztet minden egyetemi polgárt, hogy az ELTE szabályzatában rögzített módon járjanak el akkor, amikor tanórán kívüli eseményt, közösségi programot, rendezvényt akarnak tartani. 

Bár a kancellár konkrétan nem írja, de figyelmeztetését nyilván az válthatta ki, hogy az elmúlt napokban az ELTE több karán is fórumokat tartottak diákok részvételével, melyeken a CEU-törvényről volt szó. Zajlott ilyen esemény a TÁTK-n, a BTK-n és az ÁJK-n is, nem világos elsőre, hogy melyik program nem fért már össze az egyetem szabályaival. 

Fotó: ELTE.hu Fotó: BachPekaryMate

A kancellár úgy fogalmaz, hogy „az egyetemi működési rendbe nem fér bele, hogy előzetes bejelentés nélkül, ellenőrizetlenül és tisztázatlan felelősségi viszonyok mellett helyiségeinkben bárki rendezvényt szervezzen”. 

Scheuer ezután közli, hogy a jövőben nem áll módjában olyan rendezvény megtartását engedélyezni, amelynek szervezési és felelősségi rendje nem tisztázott, vagy amihez nem is kértek engedélyt. 

Scheuer is egyike azoknak a kancellároknak, akiket a fideszes kormány nevezett ki az egyetemek élére, hivatalosan azért, hogy kézben tartsák az egyetemek gazdálkodását, valójában pedig hogy kormánypárti kontroll alatt lehessen tartani az egyetem vezetőségét. 

A kancellár pályázatáról korábban még a vs.hu közölt cikket, ebből lehet tudni, hogy a közgazdász Scheuer eredetileg az általános vezetési koncepciót tartalmazó pályázatában saját ambíciói között a Testnevelési Egyetemet és az Óbudai Egyetemet jelölte meg, mégis a legnagyobb magyar egyetem élén találta végül magát. 

Scheuer elég erős referenciákkal érkezett a pályázatra, a cikk szerint korábbi munkáltatói ajánlásként két fideszes polgármester, Ughy Attila és Németh Szilárd véleményét csatolta, ugyanis mindkét politikus önkormányzatánál korábban tanácsadóként dolgozott.  

Németh Szilárd például azt írta, hogy Scheuer 2010 és 2014 között 

„szakmailag és emberileg is minden előzetes várakozásnál nagyobb segítséget nyújtott az önkormányzat számára”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt