Kiderült, hogy Fillon nem 86, hanem 82 óta szervezett közpénzeket a feleségének

külföld
2017 április 11., 11:21
comments 47

A 12 nap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt ügyészi eljárás alatt álló Francois Fillon sajtóértesülés szerint

már 1982-től alkalmazta a parlamentben a feleségét. A politikus mostanig nyilvánosan azt állította, hogy 1986 óta dolgozott mellette a felesége.

A Médiapart oknyomozó portál hétfő este megjelent cikkében azt állította, hogy „Penelope Fillon férje első képviselői mandátuma óta kapott közpénzeket, az általa megrendelt tanulmányoknak és misszióknak köszönhetően”.   

Az értesülést a BFM hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva megerősítette. A televízió úgy tudja, a korrupció elleni hivatal nyomozói azt is vizsgálják, hogy az 1982 és 1986 közötti alkalmi munkaszerződések mögött volt-e tényleges munkavégzés. 

Antonin Levy, a Fillon házaspár ügyvédje azt közölte, hogy a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség már január óta rendelkezik ezzel az információval. Az ügyvéd értetlenségének adott hangot amiatt, hogy ez most szivárgott ki, merthogy „eddig senki nem tartotta figyelemre méltónak”.

„Az a jó kérdés, hogy az ügyészég, amely hetek óta tud róla, nem beszélt róla, és miért két héttel az első forduló előtt tudódik ki ez a hír” - mondta az ügyvéd.

Francois Fillon kedden nem kívánt reagálni az újabb információkra.

„Nem fogom tíz nappal a választások előtt az állami szervek által gondosan kigondolt sorozatos revelációk rágalomsorozatát továbbtáplálni, amely 36 évre nyúlik vissza” - fogalmazott az elnökjelölt a France2 közszolgálati televízióban. „Meddig fog tartani? Maradt valami a két forduló közé is? Nem mondok többet egy szót sem ezekről a kérdésekről.”

Penelope Fillon és férje (AFP/Philipe Lopez)
photo_camera Penelope Fillon és férje (AFP/Philipe Lopez)

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség január végén egy lapértesülés alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában asszisztensként, amiért összesen nettó 680 ezer eurót kapott, havonta átlagosan nettó 3600 eurót - 1,1 egymillió forintot.

Az ügyben, Francois Fillon és utóda, Marc Joulard, valamint felesége, Penelope Fillon ellen emeltek vádat közpénz elsikkasztása, hivatali visszaélés és súlyos csalás gyanújával.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és a januárban még favoritnak számító Fillon a botrány január végi kitörését követően a harmadik helyre csúszott vissza a felméréseken. A konzervatív jelölt a leköszönő szocialista államfőt, Francois Hollande-ot azzal vádolta meg, hogy ő szivárogtatja ki az ügy részleteit a sajtóba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.