Palkovics nagyon ígérgeti, hogy a CEU működése nem kerül veszélybe, még ha nem is tudja teljesíteni az új feltételeket

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – tájékoztatta az MTI-t kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését. (Azért várjuk meg, mint mond a Bizottság.)

Palkovics László azt mondta, a tárgyalásai során kiemelte, a sajtóhírekkel ellentétben a vitatott törvénymódosítás semmilyen módon nem érinti a Magyarországon működő egyetemek autonómiáját, működését. (De.)

Azt is mondta, hogy a kormánynak nem áll szándékában semmilyen egyetemet megszüntetni, sem a Magyarországon bejegyzett, magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetemet, sem pedig az amerikai akkreditációjú Central European University-t, ami bár az USA-ban van bejegyezve, ott nem végez oktatási tevékenységet.

Palkovics azt mondta Timmermansnak, sem a Közép-európai Egyetem, sem a CEU működése nem kerül veszélybe, még akkor sem, ha az utóbbinak nem sikerül teljesítenie az új törvényben foglalt feltételeket, mert más formában ugyan, de ebben az esetben is folytatni tudnák a tevékenységüket, és még az üzleti modelljük sem feltétlenül sérülne.

Azt mondta, „nagyon nagy esélyt” lát rá, hogy a CEU a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten, mert: „A kormány részéről megvan az a szándék és nyitottság, hogy bármilyen megoldásról tárgyaljon. Én azt gondolom, hogy megoldást fogunk találni.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára Frans Timmermans mellett Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal is tárgyalt Brüsszelben.

A biztosok kollégiuma szerdai ülésén napirendre vesz „aktuális magyarországi témákat”, köztük a CEU-t is érintő jogszabályt, hogy megvizsgálja, összhangban áll-e az uniós joggal. (MTI)