Tádzsikisztában a rendőröknek kötelezővé teszik a rendszeres színházlátogatást

Tádzsikisztában a rendőröknek kötelezővé teszik, hogy havonta legalább egyszer megnézzenek egy színházi előadást – mondta el kedden a közép-ázsiai ország belügyminisztériumának szóvivője az AFP hírügynökségnek.

A minisztérium elképzelése szerint a rendszeres színházlátogatások emelik majd a rendőrségi állomány „lelki és kulturális színvonalát”, továbbá ellensúlyozhatják egy nehéz munkanap utáni kimerültséget – mondta a szóvivő, aki szerint a rendőrök a fővárosban és vidéken egyaránt megismerik majd a legújabb színházi produkciókat.

Emomalii Rahmon tádzsik elnök 2015-ben elrendelte a régió legnagyobb színházának megépítését a tádzsik fővárosban kb. 94 millió euróból (29 milliárd forint). A grandiózus vállalkozás bejelentésével az autoriter államfő nagy meglepetést okozott, mivel az elszegényedett országban a színházi előadások népszerűsége az utóbbi időben jelentősen csökkent.

Kulka János Mephistopheles szerepében Johann Wolfgang von Goethe Faust II. című drámájának próbáján a Katona József Színházban 2015. április 24-én. A színdarabot az I. résszel kiegészítve április 25-én és 26-án mutatták be Schilling Árpád rendezésében (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

2012-ben Tádzsikisztánban megnyílt Közép-Ázsia legnagyobb könyvtára. A kormány a megnyitó után viszont arra kötelezte az ország lakosait, hogy ajánljanak fel könyveket, mert csak így tudták feltölteni a hatalmas könyvtárépület polcait. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.