Azonosították az alexandriai kopt katedrális elleni merénylet elkövetőjét

külföld
2017 április 12., 19:42
comments 14

Az egyiptomi belügyminisztérium szerdán azonosította az alexandriai kopt katedrális elleni merénylet elkövetőjét.

A hivatalos közlemény szerint a merényletet a 31 éves Mahmúd Hasszan Mubarak Abdullah, Szuez tartomány lakosa követte el.

Virágvasárnap legalább 45 ember életét követelte két öngyilkos merénylet. Először, délelőtt tíz óra körül a Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant fel pokolgép a virágvasárnapi mise idején, amikor mintegy kétezren tartózkodtak a templomban. Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. A merénylő nem jutott be a templomba, mert a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták, és ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet.

A tantai merénylet elkövetőjének esetleges azonosításáról egyelőre nincs hír.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a támadások elkövetőjeként.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök még aznap három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A kopt egyház Egyiptom legnagyobb keresztény közössége, a több mint 90 millió lakosú ország népességének mintegy tizede ehhez a felekezethez tartozik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.