Palkovics: Nem indokolt a CEU-törvény felfüggesztése

Palkovics László államtitkár és Balog Zoltán miniszter a CEU-ról szóló szavazás napján (Illyés Tibor/MTI)

"Nem indokolt a felsőoktatási törvénymódosítás felfüggesztése, azt az Országgyűlés már megszavazta, az államfő aláírta, és ki is hirdették" 

- nyilatkozta Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár, akit az atv.hu ért utol szerda reggel azok után, hogy az Egyesült Államok immáron kormányzati szinten kérte a magyar kormányt a törvény felfüggesztésére. "Tanácsokat szívesen fogadunk, felszólításokat nem annyira" - folytatta Palkovics, hozzátéve, hogy tárgyalnak az érintettekkel, bár azt nem tette világossá, kire célzott.

Az államtitkár annyival finomítva az erős mondatokat, hogy a kormány egyelőre nem alakította ki álláspontját az amerikai külügyminisztérium által elmondottakkal kapcsolatban. 

Az amerikai kormány épp azt kifogásolja, hogy az új szabályozás kormányszintű egyezményekhez kötné azt, hogy egyes külföldön is bejegyzett oktatási intézmények milyen formában működhetnek Magyarországon. Hoyt Yee államtitkár-helyettes kedden Budapesten arról beszélt, az USA ragaszkodik ahhoz, hogy a CEU maradhasson, és ahhoz is, hogy erről a magyar kormány a CEU-val tárgyaljon. 

Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője Washingtonban ezt azzal egészítette ki, hogy a State Department aggódik a törvény miatt, az veszélyezteti a tanszabadságot, az amerikai oktatási intézményeket Magyarországon, ezért kérik felfüggesztését. (ATV)