Külföldi pénz? Magyarországon dolgozunk, magyar érdekekért!

POLITIKA
2017 április 13., 07:30
comments 219

Bár egy munkanap végére szervezték, szerda hat órára mégis kivonult pár tízezer ember a Hősök terére, hogy a magyarországi civil szervezetek mellett demonstráljon. Mindannyiukat persze nem állt módomban megkérdezni, hogy miért, de néhányukkal elbeszélgettem az okokról. 

Kriszti, a Bagázs szakmai vezetője

Kriszti (a transzparenstől balra, piros sálban), a Bagázs telepi szakmai vezetője szerint a civiltörvény ideológiai háttere a rémisztő.
photo_camera Kriszti (a transzparenstől balra, piros sálban), a Bagázs telepi szakmai vezetője szerint a civiltörvény ideológiai háttere a rémisztő. Botos Tamás / 444

A civilekért tartott demonstárción nem meglepő módon elsőként egy civil szervezet, a Bagázs aktivistáiba botlottam. Hogy ők miért voltak kint, az elég egyértelmű. A törvényről beszélgetve Kriszti azt mondta, hogy az különösebb adminisztrációs terhet nem jelent, hiszen

ezek az adatok eddig is nyilvánosak voltak.

Ami félelmet kelt bennük, "az az ideológiai háttér", a megbélyegzés. "Külföldi pénz? Magyarországon dolgozunk, magyar érdekek mentén, hogy itt jobban éljünk" - mondja. Szervezetük amúgy, ami évi 40 millió forintnyi adományából 15 milliót adóként fizet be a költségvetésbe, egy olyan problémával, a romák leszakadásával foglalkozik, amit a magyar állam nem tud vagy nem akar megoldani.

Réka, hallgató

Réka (j) a CEU-ra akart jelentkezni. A tudás hatalom, hirdeti a transzparensén.
photo_camera Réka (j) a CEU-ra akart jelentkezni. A tudás hatalom, hirdeti a transzparensén.

Réka szerint "kurvára idegesítő a CEU és a civiltörvény", és unalmas, hogy minden mögött a Sorost látják. "Nem kaptam meg a fizetést, pedig jól jönne" - viccelt a kormánypropagandára utalva, majd komolyabbra fordítva a szót arról beszélt, hogy ezekkel a törvényekkel az ő életét is megkeserítik. Kérdésemre, hogy mégis hogyan, frappáns választ kapok. "A CEU-ra akartam jelentkezni". De a civilek elleni fellépés is aggasztja, mert "a civilek mindannyiunknak fontosak.

A TASZ és a többi az az erő, ami visszatarthatja a kormányt, az utolsó korlát".

A történések a Rákosi-korszakot juttatják az eszébe, "ami vicces, mert akkor még nem is éltem".

Kristóf, hallgató

Kristóf dühös, mert bármekkora az ellenállás, akkor is bármit megcsinálhatnak.
photo_camera Kristóf dühös, mert bármekkora az ellenállás, akkor is bármit megcsinálhatnak.

A demokrácia határa nem egy konkrét, térképen pirossal berajzolható vonal, amire szögesdrótkerítést húzhatnánk. A demokrácia és a már nem demokratikus rend között fokozatos az átmenet, mindenki máshol érzi a határt. Vannak bőven, akik szerint még nem értünk el odáig, mondjuk ők aligha tüntettek, találkozni legalábbis nem találkoztam velük. Vannak olyanok is, akik szerint már rég átléptük. Például Kristóf, akinek a CEU elleni törvény már csak "az utolsó csepp" volt. "Dühöt érzek, hogy bármit megcsinálhatnak, bármekkora ellenállás van" - mondta.

Hegyi Bence, tanuló

"Ne ők mondják meg, hogy hol tanuljunk" - mondja Bence (b)
photo_camera "Ne ők mondják meg, hogy hol tanuljunk" - mondja Bence (b)

Legfiatalabb beszélgetőtársam Bence volt, aki két cimborájával és az anyukájával volt a tüntetésen. Ő ugyan a civiltörvény tervezetéről még csak nem is hallott, csak a CEU elleniről, de kijött tüntetni, mert "javítani akar az ország helyzetén".

"Ne engedjük meg a hatalomnak, hogy ők mondják meg, hol tanuljunk és hol nem" - mondta.

Mici, aktivista

Mici (b) aktivistatársa, Gulyás Márton szabadon engedéséért is tüntetett.
photo_camera Mici (b) aktivistatársa, Gulyás Márton szabadon engedéséért is tüntetett.

Micit a tüntetők keménymagjának aligha kell bemutatni. A hétfői spontán tüntetés során garázdaság gyanújával előállított Gulyás Márton aktivistatársa, a Slejm Show állandó szereplője "nagyjából minden miatt, ami az elmúlt x évben történt" volt kint. Neki és társainak nagyon is konkrét követelése is volt, Gulyás és a lakásán őrizetbe vett Varga Gergely szabadon bocsátása. "Felháborító, amit Marcival és Gergővel csináltak" - mondja. Tény, hogy mindketten festékes flakont dobáltak, de szerinte aránytalanok a következmények, pláne úgy, hogy valójában nem a rendőröket akarták megdobni. De ezen túl is volt mondanivalója. "A civiltörvény teljesen szürreális a megbélyegzéssel" - mondja.

Fazekas Ferenc

Ferenc (középen) a legvidámabb demonstárlócsoport tagjaként nem győzte bizonygatni békés jellegét.
photo_camera Ferenc (középen) a legvidámabb demonstárlócsoport tagjaként nem győzte bizonygatni békés jellegét.

Ferenccel már a hivatalos demonstráció után, a Fidesz Lendvay utcai székházánál kialakult spontán tüntetésen beszélgettem. A legvidámabb tüntetőcsoport, "békésék" tagja volt. Békésék a Szépművészeti Múzeum lépcsőjénél álltak, mögöttük sorakoztak a bevetésre kész készenléti rendőrök. Ferenc barátja, Feri egy megafonba kiabált. "Ez egy békés tüntetés, teljesen békések vagyunk, nincs szükség rendőri biztosításra" - darálta egyhuzamban, nagy derültséget okozva. De térjünk vissza Ferencre, akinek "évek óta teli a töke", de az elmúlt évek demonstációitól az életkedve is elment. "Halálszag, elmúlás, csak öregek. Most kurvasok a fiatal, van erő, kreativitás, dinamizmus.

Nagy változást várok" - mondta.

Mivel ő is azok közé tartozik, akik szerint már rég átléptünk azon a bizonyos határon, a CEU ügye szerinte "csak egy alkalom, mint amilyen a netadó is volt". Szerinte "az biztos, hogy a rendszer meg fog bukni, csak az a kérdés, hogy mi fogja ezt kirobbantani".

Noémi, hallgató

"Ez egy tök jó ország, tele szimpatikus emberekkel" - mondja Noémi.
photo_camera "Ez egy tök jó ország, tele szimpatikus emberekkel" - mondja Noémi.

Utolsó beszélgetőtársammal már az Andrássyn találkoztam, amikor a tömeg megindult az Oktogon felé, majd szerteszét a városba. Ő egy "Fasiszta geci a kormány" feliratú lufival a kezében sétált, ebből talán sejthetik, hogy neki se ebben a hónapban lett elege a dolgokból. Hogy most miért volt kint? "Elég sokat nyeltünk már, hallják kicsit a hangunk" - mondtja. Csatlakozni akart azokhoz, akik változtatni akarnak.

"Ez egy tök jó ország, tele szimpatikus emberekkel,

miért nem hagyják kibontakozni" - kérdezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.