A rendőrök mára virradóra behatoltak egy tüntető pár lakásába, elhurcolták a fiút és mostanáig nem engedték ki

politika
2017 április 11., 11:20

Frissítés: Itt az újabb cikkünk a témában a rendőrség válaszai alapján.

Tegnap a barátaimmal és több száz más emberrel együtt részt vettünk a köztársági elnöki palotánál tartott spontán demonstráción 

- idézte fel a hétfőről keddre virradó éjszaka történéseit a 444-nek a Budapesten dolgozó grúz Maria Koosh, és aki korábban a CEU-n diplomázott.

Elmondása szerint a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött kis műanyag palackot. Pár tüntetőnek az volt a terve, hogy megdobják velük a palotát, de nem sikerült eldobniuk az épületig, így csak a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt sikerült lefröcskölniük. A rendőrök az akció közben elkapták és előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét, a barátjával viszont - aki a nő állítása szerint is eldobott egy festékes palackot - ekkor nem foglalkoztak. (Úgy tudjuk, hogy ez a Marci azonos Gulyás Márton aktivistával, akit a rendőrség tudomásunk szerint a Belgrád rakparti nyomozó Ügyészségre szállított, és egyes információk szerint minimum csütörtökig ott is akar tartani csoportos garázdaság gyanújával. Gulyásnál már bent van az ügyvédje, az aktivisták pedig éppen tüntetést szerveznek a támogatására.)

A pár éjjel egy tájban ment haza. A rendőröket az vezethette a nyomukra, hogy a férfi ruhája festékes lett a dobálás közben. 

Koosh hazaérve elment lezuhanyozni, hogy a zuhanyzóból kilépve 7 rendőrt találjon a házuk nappalijában, akik elmondása szerint semmilyen hivatalos papírt nem mutattak nekik, amikor behatoltak oda. A rendőrök csak többszöri felszólításra, kellemetlenkedő megjegyzések kíséretében, percek elteltével engedték meg, hogy egyáltalán felöltözzön, és ne meztelenül, egy törülközőbe csavarva kelljen válaszolgatnia nekik és megadnia az adatait. Miután felvették az adataikat, magukkal vitték a barátját - akit információnk szerint Varga Gergelynek hívnak - azzal, hogy várhatóan 4-5 óra múlva érhet haza. Azóta sem ért, pedig több, mint 12 óra telt el. A kétségbeesett nő azt sem tudja, hová vitték a barátját és mi van vele.

Ha délután ötig nem kerül elő, összegyűjtök egy rakás embert és odamegyünk a rendőrségre - mondta Koosh a 444-nek.

Az e pillanatban nem világos, hogy Vargát és Gulyást ugyanott tartják-e fogva, az viszont biztos, hogy Gulyás mellett tüntetést szerveztek, amire ezzel a szöveggel hívják a tüntetőket ma délután fél hatra:

Gulyás Mártont tegnap éjszaka óta fogva tartják az ügyészségen, miután tiltakozásul az ellen, hogy Áder aláírta a CEU működését ellehetetlenítő törvényt, narancssárgára akarta festeni a Sándor-palota épületét.


Az ügyészség csoportos garázdaság elkövetésével vádolja, és minimum 72 óráig őrizetben akarja tartani. Ez után dönt arról, hogy előzetesbe helyezik-e.


Gyere te is 17:30-ra a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete elé és mutassuk meg, hogy politikai vélemény nyilvánításért még Orbán Viktor Magyarországán sem tartóztathatnak le senkit.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.