BRKF: A rendőrök azért mehettek be egy lakásba elvinni az egyik tüntetőt, mert becsengettek, és ajtót nyitottak nekik

bűnügy
2017 április 11., 16:03
comments 274

Mint írtuk, a rendőrök mára virradóra bementek egy tegnap, Áder János ellen tüntető pár lakásába, elvitték a fiút, és mostanáig nem engedték ki.

Az elvitt tüntető barátnője, a Budapesten élő grúz Maria Koosh úgy mesélte, hogy éjjel hét rendőrt talált a nappaliban, amikor kilépett a zuhanyzóból.

Az egyébként a CEU-n diplomázott Koosh elmondása szerint a tüntetésen annyi történt, hogy a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött kis műanyag palackot, amikkel meg akarták dobni a Sándor palotát, de nem sikerült eldobni az épületig, így csak a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt lefröcsköltek le. A rendőrök a helyszínen elkapták és előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét, a barátjával viszont – aki a nő állítása szerint is eldobott egy festékes palackot – ekkor nem foglalkoztak. (Úgy tudjuk, hogy ez a Marci azonos Gulyás Márton aktivistával, akit a rendőrség a Belgrád rakparti nyomozó ügyészségre szállított, és egyes információk szerint minimum csütörtökig ott is akar tartani csoportos garázdaság gyanújával. Gulyásnál már bent van az ügyvédje, az aktivisták pedig éppen tüntetést tartanak a támogatására.) 

A rendőrségnek elküldtük az üggyel kapcsolatos kérdéseinket. A válaszukból az derül ki, hogy:

„A rendőrség bűncselekmény gyanúja miatt egy embert előállított. A lakásba csengetést követően engedték be őket, ott a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 39. § alapján intézkedtek. A lakásba két rendőr ment be.”

Arra a kérdésre, hogy a férfit miért tartják őrizetben több mint 12 óra után is, és mikor tervezik elengedni, vagy hogy mivel gyanúsítják egyáltalán, azt válaszolták, hogy ezzel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség illetékes.

Mint írták, összesen 3 személyt állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt, „ebből egy esetben folytatja a rendőrség az eljárást garázdaság miatt, másik két esetben a Budapesti Nyomozó Ügyészség az eljáró szerv. G. Márton előállításáról tegnap este a BRFK közleményt is kiadott, azonban az eljárást vele szemben az ügyészség folytatja”. G. Márton nem más, mint Gulyás Márton aktivista, aki mellett este fél hatra tüntetést szerveztek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség időközben az alábbi közleményt adta ki:

„A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben két személyt hallgat ki gyanúsítottként, és gyorsított eljárásban történő bíróság elé állításukat tervezi.

A megalapozott gyanú szerint a három elkövető 2017. április 10-én 23 óra körüli időben a Sándor-palota elé szervezett tüntetés alkalmával – az épületet körbevevő kordonon, illetve rendőri sorfalon keresztül – festékkel teli flakonokat dobált a Sándor-palota irányába, azzal a szándékkal, hogy a műemléki épületet festékkel beszennyezzék.

A flakonokkal eltalálták a Sándor-palota épületét, a flakonból kifröccsenő festék a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára került.

A cselekménnyel kapcsolatban két személy előállítására és őrizetbe vételére került sor, őket a Budapesti Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatja ki csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Harmadik társuk jelenleg ismeretlen.

Az ügy egyik gyanúsítottja a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Előzetes letartóztatásukra a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tesz indítványt. A nyomozó ügyészek a két gyanúsított gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítását tervezik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.