Magyar Nemzet: Menesztik Doncsev Andrást, egyes források szerint főleg azért, mert a Cseh Tamás Programban túl sok „liberális” zenekar nyert támogatást

2017 április 13., csütörtök 14:04
100

Úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy menesztik a posztjáról Doncsev Andrást, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét, és emögött két dolog állhat:

  1. Az NKA feltörekvő könnyűzenei előadókat segítő programját, a Cseh Tamás Programot kormányzati kifogások érték.
  2. A Doncsev András és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter között személyes ellentét van.
Krucsainé Herter Anikó, az NKA főigazgatója (b), Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, az NKA elnöke (b2) és Doncsev András, az NKA alelnöke (b3) az NKA szakmai kollégiumoknak szánt plusz támogatásról tartott sajtótájékoztatóján az NKA budapesti igazgatóságának épületében 2015. március 9-én. Mellettük Ricsi Pí és Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetője, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának tagjai (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A lap forrásai szerint a miniszter és az alelnök kapcsolata hosszabb ideje feszültségektől terhes, így már régóta lehetett érezni, hogy személycsere lesz.

A Magyar Nemzet más forrásból viszont úgy értesült:

a menesztés legfőbb oka az lehet, hogy Cseh Tamás Programban túl sok „liberális” zenekar nyert támogatást.

Erről mondjuk maga Doncsev azt mondta, hogy az a kategória, hogy liberális zenekar, nem létezik, ilyen kritika tehát nem is érhette. Így fogalmazott: „Egy zenész vagy jó, vagy rossz, egy zenekar pedig vagy minőségi és hiteles, vagy pocsék és hiteltelen, de liberális zenészről, liberális zenekarról még nem hallottam. A támogatásra jogosultak esetében csak a minőség számít, hogy a díjazottak hova adják a szavazatukat, azt nem tudom, és nem is feladatom foglalkozni vele.”

Az Emmi egyelőre nem reagált a lapnak. (Magyar Nemzet)