Nem én változtam, a kormány lett egyre kevésbé vállalható

2017 április 13., csütörtök 7:45
150

"El lehet kergetni az egyetemet, de naivitás azt gondolni, hogy az ott megjelenő gondolatoktól is el lehet zárni a magyar közvéleményt" - nyilatkozta a CEU-ügyről a HVG-nek Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, az Orbán-kormány volt oslói nagykövete.

Jeszenszky egyre jobban eltávolodik a kormánytól, amit nemrég még maga is szolgált. "Én sajnálom a legjobban, hogy Orbán-kormányok washingtoni és oslói nagykövetéből az Orbán-kormány kritikusa lettem. De nem én változtam, a kormány lett egyre kevésbé vállalható" - mondta erről.

Annak idején, a kilencvenes évek legelején, amikor Soros György támogatásával megalakult a CEU Budapesten, Jeszenszky külügyminiszter volt. Bár Soros Györgyért az akkori kormány se lelkesedett, nem próbálták megakadályozni ezt, mert nem féltek az ellenvéleménytől, sőt, azt gondolták, hogy a parlamentarizmus lényege az ellenvélemények léte, az erős kormánynak pedig feltétele az erős ellenzék.

A CEU elleni érvekkel sem ért egyet. Nem igaz, hogy a CEU szabálytalanul működik, ahogy az se, hogy ott megveszekedett liberálisok tanulnának és tanítanának, ha ez egyáltalán negatívum. "Itt végzett Kovács Zoltán kormányszóvivő, vagy itt tanít Csaba László, aki nemrég még Orbán egyik gazdasági tanácsadója volt" - mondta.

Jeszenszky szerint amúgy a CEU-ügy két képet rajzol Magyarországról. "A negatívról beszéltünk eddig, ám ott van a tüntetések képe is, ami azt mutatja, hogy

az ország népe demokráciában és szabaságban szeretne élni" - mondta.

(HVG via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt