Nem én változtam, a kormány lett egyre kevésbé vállalható

POLITIKA
2017 április 13., 07:45
comments 149

"El lehet kergetni az egyetemet, de naivitás azt gondolni, hogy az ott megjelenő gondolatoktól is el lehet zárni a magyar közvéleményt" - nyilatkozta a CEU-ügyről a HVG-nek Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, az Orbán-kormány volt oslói nagykövete.

Jeszenszky egyre jobban eltávolodik a kormánytól, amit nemrég még maga is szolgált. "Én sajnálom a legjobban, hogy Orbán-kormányok washingtoni és oslói nagykövetéből az Orbán-kormány kritikusa lettem. De nem én változtam, a kormány lett egyre kevésbé vállalható" - mondta erről.

Annak idején, a kilencvenes évek legelején, amikor Soros György támogatásával megalakult a CEU Budapesten, Jeszenszky külügyminiszter volt. Bár Soros Györgyért az akkori kormány se lelkesedett, nem próbálták megakadályozni ezt, mert nem féltek az ellenvéleménytől, sőt, azt gondolták, hogy a parlamentarizmus lényege az ellenvélemények léte, az erős kormánynak pedig feltétele az erős ellenzék.

A CEU elleni érvekkel sem ért egyet. Nem igaz, hogy a CEU szabálytalanul működik, ahogy az se, hogy ott megveszekedett liberálisok tanulnának és tanítanának, ha ez egyáltalán negatívum. "Itt végzett Kovács Zoltán kormányszóvivő, vagy itt tanít Csaba László, aki nemrég még Orbán egyik gazdasági tanácsadója volt" - mondta.

Jeszenszky szerint amúgy a CEU-ügy két képet rajzol Magyarországról. "A negatívról beszéltünk eddig, ám ott van a tüntetések képe is, ami azt mutatja, hogy

az ország népe demokráciában és szabaságban szeretne élni" - mondta.

(HVG via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.