Oroszország megakadályozhatta volna a 330 túsz lemészárlásával végződő beszlani tragédiát

külföld
2017 április 13., 09:17
comments 115
Gyászolók a beszlani általános iskola szétlőtt tornatermében a tragédia ötödik évfordulóján. A terrortámadásban 330 túsz vesztette életét, részben az orosz hatóságok erőszakos fellépése miatt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében 3 millió eurós kártérítést ítélt meg a tragédiában elhunytak rokonainak. AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV
photo_camera Gyászolók a beszlani általános iskola szétlőtt tornatermében a tragédia ötödik évfordulóján. A terrortámadásban 330 túsz vesztette életét, részben az orosz hatóságok erőszakos fellépése miatt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében 3 millió eurós kártérítést ítélt meg a tragédiában elhunytak rokonainak. AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV

2004-ban csecsen szeparatista fegyveresek ezernél is több embert, javarészt iskolás gyerekeket ejtettek túszul Beszlanban, ahol lerohantak egy iskolát. Az orosz hatóságok végül megostromolták az épületet, az összecsapásokban több mint 330 túsz vesztette életét.

A túlélők elmondása szerint a rohamozó orosz kommandósok szükségtelenül erőszakosak voltak.

A 13 éve történteket most az Európai Emberi Jogi Bíróság is megvizsgálta, és döntésében arra jutott, hogy

Oroszország is felelős a történtekért, a 186 gyerek haláláért.

Megállapításaik szerint az orosz hatóságok nem tettek meg mindent a túszdráma elkerüléséért. A bíróság ezért 3 millió euró kártérítést ítélt meg az áldozatok 409 rokonának, akik beperelték Oroszországot.

A bíróság ítéletében nem nevezett meg személyi felelősöket. A túlélők és az áldozatok rokonai ugyanakkor az orosz felső vezetést, így Vlagyimir Putyin elnököt is felelősnek tartják az elbaltázott akcióért, és azért, hogy figyelmen kívül hagyták azokat a hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint a csecsen szeparatisták pont ilyen túszejtő akciókat terveznek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.