Oroszország megakadályozhatta volna a 330 túsz lemészárlásával végződő beszlani tragédiát

2017 április 13., csütörtök 9:17
116
Gyászolók a beszlani általános iskola szétlőtt tornatermében a tragédia ötödik évfordulóján. A terrortámadásban 330 túsz vesztette életét, részben az orosz hatóságok erőszakos fellépése miatt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében 3 millió eurós kártérítést ítélt meg a tragédiában elhunytak rokonainak. AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV Fotó: KAZBEK BASAYEV

2004-ban csecsen szeparatista fegyveresek ezernél is több embert, javarészt iskolás gyerekeket ejtettek túszul Beszlanban, ahol lerohantak egy iskolát. Az orosz hatóságok végül megostromolták az épületet, az összecsapásokban több mint 330 túsz vesztette életét.

A túlélők elmondása szerint a rohamozó orosz kommandósok szükségtelenül erőszakosak voltak.

A 13 éve történteket most az Európai Emberi Jogi Bíróság is megvizsgálta, és döntésében arra jutott, hogy

Oroszország is felelős a történtekért, a 186 gyerek haláláért.

Megállapításaik szerint az orosz hatóságok nem tettek meg mindent a túszdráma elkerüléséért. A bíróság ezért 3 millió euró kártérítést ítélt meg az áldozatok 409 rokonának, akik beperelték Oroszországot.

A bíróság ítéletében nem nevezett meg személyi felelősöket. A túlélők és az áldozatok rokonai ugyanakkor az orosz felső vezetést, így Vlagyimir Putyin elnököt is felelősnek tartják az elbaltázott akcióért, és azért, hogy figyelmen kívül hagyták azokat a hírszerzési értesüléseket, amelyek szerint a csecsen szeparatisták pont ilyen túszejtő akciókat terveznek. (Via BBC)