Tömött buszokon utaznak az érdeklődők a hétfőn letartóztatott tüntetők tárgyalására

politika
2017 április 13., 08:46
comments 425
A rendőrök gyűrűjében álló Varga Gergely két nap után először a tárgyalóterem előtt találkozhatott barátnőjével. Sarkadi Zsolt / 444
photo_camera A rendőrök gyűrűjében álló Varga Gergely két nap után először a tárgyalóterem előtt találkozhatott barátnőjével. Sarkadi Zsolt / 444

Gyorsított eljárásban csütörtökön már bíróság elé is állították Gulyás Mártont és Varga Gergelyt, akik a CEU-törvény aláírása után hétfőn kirobbant spontán tiltakozás során festékes palackokkal próbálták megdobálni a Sándor-palota épületét. Akciójuk nem sült el túl jól, a dobás rövidre sikerült, a festékből az épületet védő rendőrökre is fröccsent. Jellemző, hogy az ügyészég vádja szerint az okozott kár értéke mindössze 23 ezer forint volt.

A dobálók közül Gulyás Mártont már a helyszínen előállították, Varga Gergelyt viszont a jelek szerint a lakásáig követték, és onnan vitték el.

Sarkadi Zsolt jelentése szerint a Budai Központi Kerületi Bíróságon tartott tárgyalásra tömött buszokon érkeznek az érdeklődők és a tárgyalásról tudósító több tucatnyi újságíró. Az érdeklődők között többen #istandwithceu és "Veled vagyunk, Marci" transzparensekkel érkeztek, de ezeket a bíróság biztonsági őre elrakatta velük. A kedd hajnal a lakásáról előállított Varga Gergely, aki két napja a Gyorskocsi utcai fogdában ül, a tárgyalás előtt tudott először beszélni barátnőjével, akit eleinte még felöltözni se hagytak a lakásukba belépő rendőrök. És akinek akkor azt mondták, hogy Vargát csak tanúskodni viszik el, és legfeljebb 4-5 óra múlva otthon lesz.

Gulyás Mártont viszont nem vezették ki, egy elzárt lépcsőfordulóban várakozik pár rendőr őrizetében. A bíróság épületében sok készenlétis is van, Zsolt összesen harmincat számolt össze a bejáratnál, az udvaron és a tárgyalóterem körül. 

UPDATE 13:01 A szigor a terheltekre is kiterjed:

Gulyást és Vargát is rabláncon vezették elő, és a teremben is rabláncon tartják őket.

Via Slejm Politika Live Stream
photo_camera Via Slejm Politika Live Stream

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.