Varga Gergő az utolsó szó jogán: „Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”

Tbg
2017 április 13., csütörtök 16:48
378

Gulyás Mártont és Varga Gergőt összesen 500 óra közmunkára ítélte a bíróság, amiért megdobálták, illetve megpróbálták megdobálni festékkel a Sándor-palotát. Az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán elmondott szavaik a bíróság előtt: 

Az utolsó szó jogán megszólaló Gulyás Márton elmondta, szerinte sem jó, hogy államolgárok festékes flakonnal fejezeik ki ma Magyarországon a politikai véleményüket.

„Ez nem egy szerencsés állapot (...) de azáltal fog-e felszámolódni ez az állapot, hogy elkezdődik-e egy demokratikus párbeszéd, ha engem itt most Varga Gergővel egyetemben elítélnek, vagy attól, hogyha az ügyészség végre végzi a dolgát, és utána megy olyan bűncselekményeknek, amelyek korlátozzák ma állampolgárok széles köreit abban, hogy a legalapvetőbb szabadságjogaikat gyakorolják (...) Legyenek szívesek olyan eljárásokat indítani, amelyek ténylegesen a magyar nép károkozásait felszámolják.”

Ezután Varga Gergő aktivista és másodrendű vádlott következett hasonlóan erős mondanivalóval. Varga kifejtette a bírónak, hogyha a politikai véleménynyilvánításnak ez a formája garázdaságnak minősül, akkor „ez lesz az alaphang”. 

Varga  ezzel a mondattal zárt:

„Milyen ember az, aki olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak? Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”