Összesen 500 óra közmunkára ítélték Gulyás Mártont és Varga Gergőt

POLITIKA
2017 április 13., 17:59
comments 883

A bíróság bűnösnek mondta ki Gulyás Mártont társtettesként elkövetett garázdság és rongálás bűntettében. Mivel Gulyásnak volt egy próbára bocsátása már az NVI táblájának leszerelése miatt, a bíró összesen 300 óra közérdekű munkát rótt ki rá.

Varga Gergőt is bűnösnek mondta ki a bíróság, őt 200 órányi közmunkára ítélték. Ha a közmunkának nem tesznek eleget, bűntetésük fogházbüntetésre változik. Mindkettejük büntetéséből 12-12 órát levontak az előzetes fogságban töltött időért cserébe. 

Indoklásában a bíró elmondta, hogy ítéletében hasonló tényállásra jutott, mint amit az ügyészség is felvázolt: a két férfi együttműködve valósította meg a cselekedetét, és a kamerafelvételeken látszott, hogy egy harmadik férfi is dobált velük. 

Gulyás Mártont és Varga Gergelyt csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta az ügyészség, mert hétfő este festékes palackokkal próbálták megdobálni a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotát. Az ügyészség szerint az épületben 23 ezer forintnyi kár keletkezett. Az ítélet ismertetése során felmerült az is szempontként, hogy a Sándor-palota műemlék. 

A bíró kitartott amellett, hogy Gulyás és Varga cselekedete garázdaság volt, mivel kihívóan közösségellenes, erőszakos volt és alkalmas volt a köznyugalom megzavarására is. A védelem a nap folyamán azzal érvelt, hogy a Sándor-palotánál senki nem élte meg Gulyásék kísérletét sem közösségellenesnek, és nem érezték úgy, hogy megzavarnák a köznyugalmukat. 

De a bíróság nem találta úgy, hogy a helyszín kizárta volna, hogy az ott tartózkodók megbotránkozzanak. Az ítélet szerint ez csak egy feltételezés, hogy a jelenlévő összes tüntető ízlésének megfelelő volt ez a cselekedet. Másrészt a bűncselekmény elkövetésének helyszíne egy turisták által látogatott helyszín. Ezt az érvet az ítélet kihirdetésekor a közönség hangos morajlással fogadta, majd tömegesen elkezdtek kivonulni a teremből. 

Gulyás Márton és Varga Gergő a bíróságon (Fotó: Sarkadi Zsolt/444)
photo_camera Gulyás Márton és Varga Gergő a bíróságon (Fotó: Sarkadi Zsolt/444)

A bíróság enyhítő körülményként értékelte Gulyás Márton esetében, hogy elnézést kért azoktól a rendőröktől, akik a sikertelen épületdobása miatt festékesek lettek.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kért, ezt a bíróság eltúlzottnak látta, ezért lett helyette a közérdekű munka. 

Gulyás és Varga ezen kívül az ítélet szerint köteles megfizetni az eljárás költségeit.

Az ítélet kihirdetése után az ügyészség szigorúbb ítéletért, felfüggesztett szabadságvesztésért fellebbezett, míg a védelem felmentésért. 

Ez volt a vád

Gulyást hétfőn, a Sándor-palotánál kibontakozott spontán demonstráción, Vargát pár órával később otthonából állították elő. Másnap mindkettejüket letartóztatták, az ügyészség pedig gyorsított eljárásban kezdeményezte bíróság elé állításukat. A Budai Központi Kerületi Bíróságon tartott tárgyalás tobzódott a szürreális vagy már inkább abszurd jelenetekben, nem kis részben az ügyésznek hála. Ő ugyanis azzal indokolta a vádat - csoportosan elkövetett garázdaság -, hogy Gulyás és Varga festékdobálása

kirívóan közösségellenes magatartás, amely alkalmas volt rá, hogy a Sándor-palotánál megjelentek körében megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Gulyás Márton (Fotó: Sarkadi Zsolt/444)
photo_camera Gulyás Márton (Fotó: Sarkadi Zsolt/444)

A védelem több szempontból is kifogásolta az eljárást. Például azért, mert idejük se volt felkészülni, hiszen magát a vádiratot csak csütörtök reggel, a tárgyalás napján kapták kézhez, így még tanúkat se állt módjukban beidézni. Emellett eljárásjogi szabályok is sérülhettek, mert ugyan a bíró Gulyás meghallgatásakor kiküldte a teremből a tanúkat és a másodrendű vádlottat, ők a folyosón mindent hallottak, mert

a tárgyalást ott kihangosítva követhették az érdeklődők.

Más furcsaságok is akadtak. Az ügyészség szerint létezik egy harmadik, egyelőre nem azonosított gyanúsított is, akinek a létezéséről viszont a két vádlott nem tud, ők állítják, hogy csak ketten dobáltak. Ez nem lényegtelen körülmény, az ügyészség csoportos garázdasággal gyanúsítja őket, a csoportosságnak azonban feltétele volna a három, vagy annál több elkövető.

Varga Máté (Fotó: Sarkadi Zsolt/444)
photo_camera Varga Gergő (Fotó: Sarkadi Zsolt/444)

A csoportos elkövetés vádját aztán a vád tanúi is cáfolták. Gulyáson kívül egyik tanú se tudott más elkövetőt azonosítani, két tanú pedig Gulyáson kívül nem is látott mást festékes flakont hajítani, tehát a másodrendű vádlott Vargát se. Viszont a kamerafelvételek egyikén valóban látszódott egy dobó alak, róla viszont nem derült ki, hogy kicsoda.

A vádlottak közül a gyakorlott médiaszereplő Gulyás Márton igazán elemében volt, vallomása nem nélkülözte a humort. Például azt vallotta, hogy akkor, amikor Áder János aláírta a CEU-törvényt, még nem is igazán lett dühös, de utána

meghallgatta Kósa Lajos az ATV-nek adott interjúját,

amitől annyira begurult, hogy egyből elindult vízbázisú festéket venni a Tescóba.

A tárgyalást részletesen is végigkövettük, összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni.

Frissítés: az ítéletet este spontán tüntetés fogadta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.