Andrea 90 ezer forint támogatást kért, hogy a kocsiban rögzíteni tudja kisfia kerekesszékét, de az állam szerint nem elég beteg hozzá a gyerek

jog
2017 április 14., 15:38
comments 189

Ferkó nemrég múlt hét éves. A kisfiú születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel, újra kellett éleszteni. Súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett el, egyedül nem tud mozogni, sérült az idegrendszere, értelmi fogyatékos lett, állapotában nem várható javulás.

Ferkó hét évesen már 20 kiló, a kerekesszékében még sokkal több, a mamája, Andrea egyre kevésbé tudja betenni a kocsiba. Az autóra nagy szükségük van, azzal viszik Ferkót napközibe, orvoshoz, nélküle Maglódról szinte lehetetlen volna a gyerekkel közlekedni.

photo_camera Ferkó és a mamája Andrea

A magyar államnál január óta lehet pályázni autó átalakítására maximum 90 ezer forint támogatásért.

„Azt szeretnénk, hogy legyen egy rámpa a csomagtartó felől, hogy ott be lehessen tenni a kerekesszéket, és bent meg biztonságosan rögzíteni. Ez sok százezer forintba kerül, ebből maximum 90 ezret támogat az állam. Januárban adtuk be a papírokat, most válaszoltak, hogy elutasítják a kérelmünket.”

Andrea szerint év elején változott az ügyintézés rendje, a gyámügy helyett az érdi járáshivatalhoz kellett fordulni, ahol láthatóan nincsenek képben a sérültek ügyeivel.

„A helyről átkerült B helyre. Hogy miért? passz. Biztos azért, mert sok támogatási igényt bíráltak el pozitívan, amihez azért hozzáteszem, hogy a vásárlási támogatásnál olyan inkorrekt feltételeket szabnak, hogy nem használja ki a többség. Az ügyintézés áthelyezésével viszont azt sikerült elérniük, hogy senki sem tud semmiről természetesen.”

Ezt írta az elutasítás után a Facebookon Andrea.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint a kormányhivatal tévedett.

„Az elutasító határozatot elolvasva az látszik, hogy rosszul alkalmazták a jogszabályt, ezt meg kell fellbbezni, mi ebben segíteni fogunk”

Pátkai András Gyula, a MEOSZ ügyvédje arról beszélt, hogy Andrea kisfiát „egyéb fogyatékossággal élő személynek” tekintették, nem pedig „súlyos mozgáskorlátozott személynek”, pedig az.

Egy ilyen pályázatnál ennek jelentősége van, hiába adott be Andrea minden szükséges orvosi igazolást, ha nem megfelelően alkalmazza a jogszabályt a hivatal. Ebben a konkrét esetben a hivatal szerint még látássérülést vagy például autizmust kellene igazolni Andreának, pedig a támogatáshoz bőven elég, hogy Ferkó többszörösen összetett betegségben szenved és ezen kívül mozgásszervi fogyatékossága is van.

„Ferkó papírjaiban a P (többszörös és összetett betegségek), L (mozgásszervi fogyatékos), H (központi idegrendszeri sérült), J kódok szerepelnek, és ez nekik kevés. Hiába van benne, hogy halmozottan, többszörösen összetett súlyosan fogyatékos személy, aki mozgásszervi fogyatékossággal is él, ez nekik nem elég. Az ügyintéző értelmezésében (...), hogy ezeknek kell [a papírokban] benne lennie:

K (hallási, látási fogyatékos)

M (értelmi fogyatékos)

N1 (Pervazív fejlődési zavarok)”

Ezt írta a Facebookon Andrea. A MEOSZ-nál egyébként azt mondták, hogy a fellebbezés körülbelül másfél-két hónapot vesz majd igénybe, és az eljárásban készült beadványt anonimizálva fel fogják tenni a honlapjukra, hogy más családok is használhassák, mert a hivatalok gyakran hibáznak.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a kormányhivatalt is, az ő válaszaikat is közöljük, amint megérkeznek.

Andrea és Ferkó életét ezen a blogon lehet nyomon követni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.