Őrületes befutó várható a francia elnökválasztáson

Soha nem volt még olyan bizonytalan a francia elnökválasztás kimenetele, mint kilenc nappal az idei első fordulója előtt: a felmérések szerint négy jelöltnek is van esélye továbbjutni a második fordulóba.

Emmanuel Macron egy februári kampányrendezvényen, Lyonban. (AFP-fotó/Jean-Philippe Ksiazek)

Az Ispos közvélemény-kutatóintézet április 12-13-án, 1509 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérése szerint, amelyet a Le Monde című napilap ismertetett pénteken, továbbra is a független Emmanuel Marcron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke áll az élen fej fej mellett, de már csak 22-22 százalékos támogatottsággal.  Őket követi a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 20 százalékkal, míg a negyedik helyen álló Francois Fillon konzervatív jelöltnek 19 százalékot mérnek.

Francois Fillon 2016 novemberében, a párizsi kampányközpontban. Fotó: AFP / Thomas Samson

Le Pen és Macron szavazótábora az elmúlt héten csökkent, Mélenchon folyamatosan javul, míg Fillon továbbra is stagnál, és hetek óta nem sikerül visszahódítania  elpártolt szavazóit. Mindezek alapján az a következtetés vonható le, hogy jelenleg mind a négyüknek esélye van bejutni a második fordulóba, és a kampány utolsó hete meghatározó lesz az erőviszonyok szempontjából.

Bruno Cautres, a párizsi Cevipof politikatudományi kutatóintézet elemzője szerint a választások közeledtével a hagyományos bal-jobboldali megosztottság felszínre tört, és a jelöltek megközelítették egymást. Baloldalon Mélenchon megnyerte a meccset a szocialisták megválasztott jelöltjével, Benoit Hamonnal szemben, aki visszacsúszott a 10 százalékos támogatottsági határ alá. Jobboldalon Francois Fillon két hónapig tartó süllyedése megállt, és most a sikkasztási botránya miatt elpártolt szavazókat próbálja visszahódítani.

Marine Le Pen március 24-én Moszkvában tart sajtótájékoztatót. AFP-fotó/Kiril Kudrjacsev

„Klasszikus jelenség, hogy összezárul az olló a fő jelöltek között a kampány végére. Marine Le Pen és Emmanuel Macron olyan nagy előnyre tett szert, hogy jelenleg a természetes és várt enyhe csökkenés ellenére is vezetnek a felmérésekben” – hívta fel a figyelmet az elemző.

A legstabilabb szavazóbázissal továbbra is Le Pen rendelkezik, szavazóinak közel kilencven százaléka azt állítja, biztos, hogy a Nemzeti Front elnökére adja a voksát. Ugyanakkor miután az elmúlt héten Le Pen többször is megismételte, hogy Franciaország nem felelős a franciaországi zsidók deportálásáért, a támogatottsága 4-5 százalékpontot esett vissza.

Az elmúlt hónapban valamennyi jelölt célpontja a választás favoritjának számító Emmanuel Macron volt, aki sikeresen állt ellen a jobbról és balról érkező támadásoknak is. A 39 éves, két éve még ismeretlen politikus ugyanakkor már nem tudta tovább növelni a szavazótáborát, és valamennyire ő is visszaesett a felmérésekben, a választóinak mintegy egyharmada pedig azt állítja, hogy nem biztos abban, hogy tényleg Macronra szavaz majd. Még mindig neki van a legkevésbé stabil szavazótábora, jóllehet az egy hónap alatt 40-ről 68 százalékra nőtt. A politikai elit teljes megújítását zászlajára tűző centrista jelöltnek ez lesz az első megmérettetése egy választáson, így a tapasztalatlansága miatt neki elsősorban arra kell ügyelnie, hogy továbbra se kövessen el semmilyen hibát a kampány végén.

A múlt vasárnapi nagygyűlése óta szárnyakat kapott radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon számára az a kérdés, hogy a Benoit Hamontól átcsábított szavazókon kívül tud-e másokat még maga mellé állítani. Ahhoz, hogy labdába tudjon rúgni a második fordulóban, valamennyi szocialista szavazónak mögé kellene állnia, és el kellene fordulnia a hivatalos szocialista jelölttől, Hamontól – hangsúlyozta Bruno Cautres, aki szerint Mélenchon megpróbálja majd a bizonytalanokat is megszólítani, akik a választóknak még mindig mintegy harmadát teszik ki.

Francois Fillon és a stábja hetek óta azt hangoztatja, hogy a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt indult ügyészi vizsgálat következtében elfordult szavazók végül mégiscsak rá fognak szavazni, mégpedig a jól felépített programja miatt. A felmérések szerint ugyanakkor a konzervatív politikus egyelőre le van maradva a vezető duó mögött, és az elemzők szerint csak akkor juthat be a második fordulóba, ha Le Pentől és Macrontól hódít el szavazókat. Tény, hogy Fillon szavazóbázisa nagyon eltökélt és stabil, de az elemzők szerint a bizonytalanok között nem sok olyan választó van, aki végül mellette fog dönteni. (MTI)