Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat

külföld
2017 április 15., 07:06
comments 289

Az észak-koreai vezetés figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne hajtson végre „provokatív akciókat” a térségben, mert készen állnak arra, hogy nukleáris csapással válaszoljanak vissza.

Katonai parádé Phenjanban. Fotó: AFP/Ed Jones
photo_camera Fotó: AFP/Ed Jones

A fenyegetés a kommunista államot megalapító Kim Ir Szen 105. születésnapján hangzott el, amikor katonák és tankok parádéztak Phenjan utcáin.

A katonai parádén a hadsereg egyik tisztje, Choe Ryong-hae beszélt arról, hogy készen állnak a totális háborúra, és egy nukleáris támadásra képesek lennének atombombával válaszolni. A kínai külügyminiszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus bármelyik pillanatban kitörhet. Kína támogatja a phenjani vezetést, és nagyon tartanak attól, hogy a rezsim összeomlik, és komoly gondjaik lehetnek a határon. Wang Yi arra figyelmeztette a szemben álló feleket, ne engedjék, hogy a helyzet visszafordíthatatlan és kezelhetetlen szakaszba lépjen. 

Donald Trump csütörtökön arról beszélt, hogy nagyszerű lenne, ha Kína segítene a probléma megoldásában, de ha nem, akkor azt nélkülük oldják meg. 

A kommunista vezetés most azért akar erőt demonstrálni, mivel az Egyesült Államok nemrég hadihajókat vezényelt a Koreai-félszigethez. Észak-Korea eddig öt atomkísérletet hajtott végre, de a héten készült műholdfelvételek azt mutatták, hogy már készülnek a hatodikra. Szakértők szerint olyan rakétát akarnak fejleszteni, amivel el tudják érni az Egyesült Államokat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.