„Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből”

2017 április 15., szombat 16:43
791
Gulyás Márton és Varga Gergő. Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Közösen lépett fel a Szabadság téri tüntetésen/bulin Gulyás Márton és Varga Gergő, a két aktivista, akiket összesen 500 óra közmunkára ítéltek első fokon a Sándor-palota körüli festékdobálás miatt.

Varga volt a keményebb

Varga Gergő a beszéd elején megköszönte a mellettük kiállók szolidaritását - azt mondta, a Gyorskocsit utcában hallotta a szimpátiatüntetést. 

"Micsoda hét, többen voltatok az utcán, mint '56-ban!" 

- mondta. "Nem csak a CEU miatt vagyunk itt. Valami történt, és most már más a levegő." Azt mondta, túl hosszú felsorolni ennek a rendszernek a bűneit.

"A Sándor-palotát nem találtuk el azzal a festékkel, de a varázstükröt betörtük" - mondta, szerinte sikerült megtörni az illúziót a magyar demokrácia működéséről, a "habonyi átkot".

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

"Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből"

- mondta.

Gulyás kihívta a kormánymédiát, és választási reformot követelt

Gulyás Márton azzal kezdte beszédét, hogy szólt a kormánymédia tudósítóinak, hogy ha meg akarják kérdezni, hogy "buzeráns-e", menjenek oda. Senki nem jelent meg.

"A ti szemetekben buzeráns a Népszabadság, a Tanítenék, minden olyan polgártársunk, aki azt gondolja, nem arra született, hogy lakjon vagy éljen. Amíg a ti hatalmatok tart, addig buzeránsnak minősül az ország döntő többsége!"

Gulyás aztán arról beszélt, hogy mi a közös ország, és mi kell az "Orbán takarodj"-on kívül. Szerinte politikai intézményeket kell létrehozni, mert ma méltatlan a Sándor-palota, méltatlan az MNB és az ügyészség. Ezek fideszes intézmények, Gulyás szerint "bármikor megdobálhatóak festékkel."

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Végül arról beszélt, ami szerinte a legfontosabb: 2018 előtt meg kell reformálni a választási rendszert, hogy egyenlő feltételek mellett zajló verseny jöjjön létre.

Ezért választási mozgalmat hirdet meg, aminek ez a célja az év végére.

Gulyás azt mondta, aki "polgári engedetlenkedni akar", az tegye, de legyen óvatos azzal, hogy milyen következményeket vállal.

Az ő beszédében tehát a kormány lemondása helyett azon volt a hangsúly, hogy reformálják meg a választási rendszert.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt