A Szabadság téren folytatódnak a tüntetések

politika
2017 április 15., 13:57

Ilyen volt a tüntetés a 444 Facebook-élőjén:

link Forrás

Szombat délután a Szabadság téren folytatódott a hetek óta tartó tüntetéssorozat.

Ahogy az Facebook élőnkből is látszott, az esemény kicsit más, mint a megszokott tüntetések: nagyobb részben zenés szabadidős program, kisebb részben politikai beszédek. Tudósítóink szerint több ezren mentek ki a Szabadság térre.

Gulyás Márton és Varga Gergő. Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
photo_camera Gulyás Márton és Varga Gergő. Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A legnagyobb várakozás Gulyás Márton és Varga Gergő beszédét előzte meg. Varga szerint megtört a habonyi átok, Gulyás a színpadra szólította a kormányzati lejáratómédiát, de senki sem jelent meg. Gulyás aztán válsztási mozgalmat hirdetett a rendszer megreformálásáért - erről itt írunk külön.

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
photo_camera Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A szervezők azt mondták, azért választották a zenés formát, mert a kormány folyamatosan kijátssza egymás ellen a társadalom különböző részeit, ők pedig ezzel éppen az összetartozást akarják kifejezni.

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
photo_camera Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A tüntetés elején lejátszották Orbán Viktor sokszor idézett 2007-es beszédét, amiben Magyarországot még egyértelműen a nyugat mellé helyezte, és azt mondta, nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni.

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
photo_camera Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Szabó Simon filmrendező elmondta, "senki sem hallgathatat el minket".

"Vannak, akik azt hiszik, majd megunják, pár nap alatt hazamennek, azt csókolom. Csókolom, ez nem így lesz!"

Aztán előadta a Brian élete híres "mit adtak nekünk a rómaiak"-jelenetének brüsszelesített remixét.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, aki önmagát idegesítő nőként és nemzetvesztő szingliként mutatta be, arról beszélt, igazi rendszerváltásra van szükség, ezúttal a nők valódi részvételével. Harcias feminista beszéde, aminek Orbán Viktor "nőügyekkel nem foglalkozom"-megjegyzése volt az apropója, nagy tapsot kapott.

link Forrás

Volt több DJ-szett és élő fellépés, a Ligetvédő G-ras aktuálpolitikai Dr.Dre-átiratának volt a legnagyobb sikere.

A tiltakozás és a buli szerdán kapcsolódott össze, amikor a Hősök terén tartott tüntetés, és a városban tartott vonulás után az Oktogonon technóba torkollott a kormányellenes skandálás.

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
photo_camera Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A tiltakozás két hete kezdődött, miután kiderült, a kormány célzott jogszabállyal akarja ellehetetleníteni a CEU magyarországi működését. A tiltakozás a törvénymódosítás elfogadása után is folytatódott, sőt, tovább erősödött, a következő vasárnap már hetvenezren voltak, és a harmadik, civiltörvény-ügyi tiltakozásra is több tízezren mentek el. 

Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
photo_camera Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Időközben pedig a tüntetések általános rendszerkritikai tiltakozássá alakultak át, amik a konkrét törvények mellett szólnak szabadságjogokról, korrupcióról, az orosz befolyás növekedéséről és a kormánypropagandáról is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.