Ott tart a magyar jogállam, hogy végrehajtás indult egy parlamenti bizottság ellen, mert nem tartja be a törvényt

jog
2017 április 15., 13:32
Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka (balra) a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó EU-s források felhasználásáról szóló politikai vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 28-án. Jobbra Kerényi János és Petneházy Attila fideszes képviselők (Fotó: Kovács Attila / MTI)
photo_camera Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka (balra) a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó EU-s források felhasználásáról szóló politikai vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 28-án. Jobbra Kerényi János és Petneházy Attila fideszes képviselők (Fotó: Kovács Attila / MTI)

Bírósági végrehajtás indult az Országgyűlés gazdasági bizottsága és az azt vezető Bánki Erik ellen, mert jogerős bírói döntés dacára sem adják ki a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek adataiat. 

Január 19-én a Magyar Nemzet jogerősen pert nyert a bizottság ellen a Fővárosi Törvényszéken. Ilyen esetekben 15 napja van a vesztes félnek, hogy beszolgáltassa a kikért adatokat, de a bizottság ennek azóta sem tett eleget. A lap azt írja, az őket képviselő Karsai ügyvédi iroda és a (külföldről finanszírozott!) Transparency International Magyarország többször hivatalosan is felszólította a bizottság elnökét a pótlásra, de választ sem kapott. 

A lap szerint 2015 októbere óta a bizottság többször megtagadta iratbetekintési kérelmeiket és nyolcból hétszer megtagadták adatigényléseiket is, miközben szigorították is az erre vonatkozó szabályzást. 

A Nemzet szombati számában azt írja, kezdeményezték a végrehajtást a bizottsággal szemben, másként ugyanis nem látják kikényszeríthetőnek, hogy a fideszes vezetésű parlamenti testület betartsa a törvényt. A kormány kezdetek óta azt kommunikálja a kibocsátásokkal kapcsolatban, hogy az teljesen átláthatóan zajlik, miután a bizottság pályáztatás nélkül választott ki offshore-hátterű cégeket a kötvények forgalmazásához. 

A Transparency jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint még soha nem indult bírói végrehajtás országgyűlési szerv ellen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közel járt ehhez, miután sokáig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni európai utazásainak részleteit, de végül pótolta a mulasztást. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.