Ott tart a magyar jogállam, hogy végrehajtás indult egy parlamenti bizottság ellen, mert nem tartja be a törvényt

jog
2017 április 15., szombat 13:32
166
Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka (balra) a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó EU-s források felhasználásáról szóló politikai vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 28-án. Jobbra Kerényi János és Petneházy Attila fideszes képviselők (Fotó: Kovács Attila / MTI) Fotó: Kovács Attila

Bírósági végrehajtás indult az Országgyűlés gazdasági bizottsága és az azt vezető Bánki Erik ellen, mert jogerős bírói döntés dacára sem adják ki a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek adataiat. 

Január 19-én a Magyar Nemzet jogerősen pert nyert a bizottság ellen a Fővárosi Törvényszéken. Ilyen esetekben 15 napja van a vesztes félnek, hogy beszolgáltassa a kikért adatokat, de a bizottság ennek azóta sem tett eleget. A lap azt írja, az őket képviselő Karsai ügyvédi iroda és a (külföldről finanszírozott!) Transparency International Magyarország többször hivatalosan is felszólította a bizottság elnökét a pótlásra, de választ sem kapott. 

A lap szerint 2015 októbere óta a bizottság többször megtagadta iratbetekintési kérelmeiket és nyolcból hétszer megtagadták adatigényléseiket is, miközben szigorították is az erre vonatkozó szabályzást. 

A Nemzet szombati számában azt írja, kezdeményezték a végrehajtást a bizottsággal szemben, másként ugyanis nem látják kikényszeríthetőnek, hogy a fideszes vezetésű parlamenti testület betartsa a törvényt. A kormány kezdetek óta azt kommunikálja a kibocsátásokkal kapcsolatban, hogy az teljesen átláthatóan zajlik, miután a bizottság pályáztatás nélkül választott ki offshore-hátterű cégeket a kötvények forgalmazásához. 

A Transparency jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint még soha nem indult bírói végrehajtás országgyűlési szerv ellen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közel járt ehhez, miután sokáig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni európai utazásainak részleteit, de végül pótolta a mulasztást. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt