Elfogták az egyik legkorruptabb mexikói kormányzót Guatemalában

Tbg
bűnügy
2017 április 16., 14:42
comments 87

A 43 éves Javier Duartét felesége társaságában egy guatemalai hotelben kapták el, miután tavaly októberben felszívódott Veracruz állam kormányzója.

Duarte a kormányzó párt talán egyik legkorruptabb politikusa volt, elképesztő, mit hagyott maga után:

  • Az olajban gazdag Veracruz állam konkrétan csődbe ment 6 éves irányítása alatt
  • Becslések szerint körülbelől 3 milliárd dollárnyi közpénzt tűntetett el, ezekből több száz milió dollárnyit fantomcégeknek kijátszott közbeszerzéseken keresztül
  • Kormányzósága alatt 4 újságíró vesztette életét, akik mocskos ügyeivel foglalkoztak
  • A legvadabb történet róla, hogy menekülése előtt nem sokkal rákbeteg gyerekeknek szánt gyógyszereket nyúlt le, a pácienseket emiatt szimpla vízinfúzióval kezelték
  • Duarte egy állami tulajdonban álló helikopter segítségével lépett le az országból

Javier Duarte csak az egyik, világszerte keresett politikusa a kormányzó pártnak (IPR), akit mostanában fogtak el korrupciós vádak előli menekülés közben: Tamaulipas kormányzóját, Tomás Yarringtont öt év után Olaszországban kapcsolták le. 

Őt nyolc, mexikói állami rendőr védte mint saját testőre. (WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.