Már szerdán parlament elé kerül a civil törvény

Az orosz és izraeli mintára készült törvénymódosítás általános vitája már a hét második ülésnapján, szerdán megtörténhet. 

A törvénytervezetről korábban részletesen írtunk: a módosítás lényege, hogy nemzetbiztonsági okokra és Magyarország szuverenitásának védelmére hivatkozva az évente 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást elnyerő civil szervezetek kötelesek bejelenteni külföldről támogatott szervezetté válásukat a bíróságon, majd pedig honlapjukon és minden általuk kiadott sajtótermékben, kiadványban fel kell tüntetniük, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. 

A javaslat egyik előterjesztője Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki még pár nappal a benyújtás előtt is azt állította, hogy semmi köze a törvényhez. 

Gulyás most az MTI által idézett összefoglalóban már arról beszélt, hogy Magyarországnak meg kell védenie magát, mert a „Soros György által támogatott szervezetek minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását”. 

A civil törvény módosításának elfogadásával Magyarország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeket sérthet meg. Arról, hogy ennek milyen következményei lehetnek, korábban részletesen is írtunk