Négy nap alatt tűnt el egy bővízű folyó Kanadában

környezetvédelem
2017 április 17., 16:26
comments 61

Kanada legnagyobb gleccseréről zubogott le a Slims folyó, ami tavaly mindössze négy nap leforgása alatt tűnt el. Kutatók szerint a teljesen váratlanul bekövetkezett folyóeltűnés egy látványos és ijesztő példája annak, hogyan alakítja át bolygónk földrajzát a kílmaváltozás. 

A 24 kilométer hosszú folyó rendkívül széles mederben folyt le már évszázadok óta a Kaskawulsh gleccserről, bele a Yukon folyóba. 2016 tavaszán viszont olyan ütemben kezdett el olvadni a gleccser, hogy a felszabaduló vízmennyiség egy másik medret talált magának, az Alaszkai-öböl felé terelve így a vízhozamot, ami több ezer kilométernyire fekszik az eddigi végállomástól, azaz a Bering-tengertől. 

A Kaskawulch gleccser (AFP/Renault Philippe)
photo_camera A Kaskawulch gleccser (AFP/Renault Philippe)

A gigantikus mértékű változást a helyszínen dokumentálta végig egy kutatócsapat, akik már évek óta figyelik a gleccser visszaszorulását. Tavaly viszont azt figyelték meg, hogy ott, ahol korábban egy kisebb hajóval tudtak vitorlázni, most homokvihar várta őket. 

A csapat helikopterek és drónok segítségével közelítette meg a gleccsernek azokat a völgyeit, ahova nehéz gyalogosan eljutni. Ekkor fedezték fel, hogy míg korábban az olvadásból felszabaduló vízmennyiség két folyóágra szakadt, most már olyan ütemben zajlott az olvadás, hogy a nagyobb víztömeg egyetlen ágon haladt lefelé. A változásnak köszönhetően a világörökségi védelem alatt álló Alesk vízhozama jelentősen megnőtt. 

A felvett adatokból az is kiderült, hogy a változások mindössze pár nap alatt, 2016. május 26-a és 29-e között történtek meg. Geológusok korábbi korszakokból feltételeztek már olyat, hogy egy folyó ellopta egy másik folyó hozamát, a folyókalózkodásnak is nevezett jelenségre viszont eddig csak a messze régmúltból voltak ráutaló bizonyítékaink. Több ezer vagy tízezer évvel ezelőtti jelenségekre utaltak földrajzi nyomok, a modern korban senki nem rögzített még ilyesmit. 

A Kaskawulsh gleccser 1956 és 2007 között 6-700 méterrel húzodott vissza. 2016-ban viszont hirtelen jelentősen felgyorsult a csökkenése, és a felszabaduló olvadt víz új medret vájt ki magának. Ez a víztömeg térítette vitte magával a korábban a Slimset tápláló medret is. 

Ennek persze súlyos következménye van a közelben élő állatvilágra és a közeli emberi közösségekre is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.