Putyin gratulált Erdogannak a török népszavazáson aratott győzelméhez

külföld
2017 április 18., 19:26
comments 68

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden telefonon gratulált török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak az államfői jogkörök kiszélesítéséről tartott április 16-i népszavazáson aratott győzelméhez - adták hírül a török elnök környezetéből. Az orosz elnök jókívánságait Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette.

Putyin és Erdogan kézfogása Szentpéterváron (Fotó: Alexander Nemenov / AFP)
photo_camera Putyin és Erdogan kézfogása Szentpéterváron (Fotó: Alexander Nemenov / AFP)

A török illetékesek szerint a két vezető az országaik közötti kapcsolatok javítását célzó erőfeszítések fokozásáról egyeztetett, és hangsúlyozta a szíriai konfliktusban az együttműködés szükségességét, valamint a törékeny fegyvernyugvás megerősítését a közel-keleti államban.

Erdogannak korábban gratulált már Donald Trump amerikai elnök - és az EU-ból egyedül Orbán Viktor is.

Közben Erdogan a CNN-nek adott interjújában úgy fogalmazott, a referendum eredménye nem emeli őt a halhatatlan vezetők sorába.

„Valójában halandó vagyok, és bármely pillanatban elragadhat a halál”

 - válaszolt újságírók kérdéseire az államfő ankarai rezidenciáján.

A török elnök emellett elutasította, hogy a kiszélesített államfői jogköröket a saját érdekében használja fel. „A rendszer változást jelent, átalakulást a törökországi demokrácia történelmében. Ott, ahol diktatúra van, nincs szükség elnöki rendszerre.” (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.