Gimnazisták szerveztek komoly korrupcióellenes tüntetést Szlovákiában

külföld
2017 április 19., 17:43
comments 147

Több ezer fős tüntetés volt kedd délután Pozsonyban, ahol a résztvevők a legnagyobb korrupciógyanús ügyek kivizsgálását, valamint Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar rendőrfőkapitány és Dušan Kováčik speciális ügyész leváltását követelték, de egyben persze üzentek Robert Fico miniszterelnöknek is. 

(AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)
photo_camera (AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK)

A tüntetést két 18 éves, még középiskolába járó diák, Karolína Farská és Dávid Straka szervezte. Korábban még soha nem csináltak ilyesmit, a közelmúlt romániai tüntetései adták számukra az ötletet. Ahhoz képest, hogy milyen kevés idő alatt hozták össze, a szervezők és a rendőrség becslése szerint is ötezren vettek részt a korrupcióellenes meneten, ami Szlovákiában már nagyobb részvételnek számít, ez volt az egyik legnagyobb utcai megmozdulás Fico 2012-es beiktatása óta.  

A tüntetők mellett kiállt az államfő, Andrej Kiska is, aki azt üzente, hogy ha az országban mindenki csendben marad, akkor nem lesz változás, ezért mindig arra buzdít mindenkit, hogy tisztességesen adjon hangot a véleményének, ha helytelen dolgok történnek körülötte. 

A Foreign Policy-nak nyilatkozó szlovák újságíró, Andrej Matisak szerint feltűnő, hogy a korrupció témája erőteljesen megjelent a szlovák közbeszédben: míg Fico korábban alig érintette a témát, az elmúlt hetekben már ő is korrupció-ellenes harcról beszélt. Matisak szerint sokan úgy látják, hogy bár a korrupció probléma, de senki nem képes elkapni a nagy halakat. Ebből lehetett elege most a fiataloknak. 

Csáky Zselyke, a Freedom House szakértője szerint a mostani az első olyan szlovák generáció, amelyik már EU-állampolgárként lett politikailag tudatos. Csáky meg is említette, hogy a fiatalok fontos szerepet töltenek be a magyar és a román korrupció-ellenes tüntetésekben is: miután éveken át csendben voltak és sokan inkább úgy döntöttek, hogy elmennek a hazájukból, a fiatal generáció most hallatja a hangját. (Foreign Policy, Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.