Kétrét görnyedt Magyarország az áprilisi hó alatt

időjárás
2017 április 19., 06:09
comments 183

Az ország jelentős részén katasztrófaközeli állapotokat okozott az áprilisi hó, havas eső és a viharos szél. 

Bács-Kiskun megyében harminc településen 24 ezer háztartásban van probléma az áramszolgáltatással - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelemhez éjfél óta mintegy negyven riasztás érkezett. Mostanáig kidőlt fákhoz és villanyvezetékekhez riasztották őket, főleg Bács-Kiskun megye déli részében.

A Dunántúlon több járásra már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél veszélye miatt. Az érintett területeken 90 kilométer/órásnál erősebb széllökések is lehetnek. Korábban az OKF közleményében azt írta: megváltozott útviszonyokra is számítani kell. Az erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, és az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó zavarok lehetnek.

A BKK és a MÁV küzd az elemekkel

Az időjárás miatt a Budapesti Közlekedési Központ járatai több útvonalon is megnövekedett menetidővel közlekednek. A központ facebookos közleménye szerint fővárosszerte változó halmazállapotú csapadék lassítja a forgalmat, az utak mindenhol vizesek, csúszósak, a magasabban fekvő területeken havasak, emiatt késnek a járművek.

photo_camera Fotó: olvasónk, Gábor, akinek köszönjük
  • A 60-as villamos nem közlekedik a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között, mert a Karthauzi utcában fa dőlt a felsővezetékre. A havazás miatt autóbuszos pótlásra nincs lehetőség.
  • Pótlóbusz közlekedik a 77-es trolibusz teljes vonalán, mert a Szugló utcában a Miskolci utcánál egy kidőlt fa elszakította a felsővezetéket.
  • Nem közlekedik a 22-es, a 22A és a 222-as autóbusz a Kuruclesi út és az Országos Korányi Intézet között.
  • A 21-es, a 21A és a 212-es autóbusz rövidített útvonalon a Széll Kálmán tértől, illetve a Boráros tértől a Szent Orbán térig közlekedik.

Az időjárás néhány helyen a vasutat is leterítette: a sínekre esett ágak és fatörzsek miatt Soltvadkert és Kiskunhalas között buszok pótolják a vonatokat. A Budapest-Kelebia vonalon szerda reggel fél nyolctól nem közlekedhetnek a vonatok. Az erre utazóknak hosszabb menetidővel is számolniuk kell.

A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Gödöllő és Isaszeg között leszakadt a felsővezeték. A vonatok emiatt csak az egyik vágányon, váltakozó irányban közlekedhetnek, ami 20-30 perccel is növelheti a menetidőt.

A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon egy műszaki hibás tehervonat akadályozza a vonatközlekedést Abony és Szolnok között. Ott is csak az egyik vágányt használhatják a szerelvények, a menetidő 15-20 perccel hosszabb a hivatalosnál.

Fel kellett függeszteni a rendőrségi traffipaxozást

Az időjárási körülményekre tekintettel a rendőrség felfüggesztette a szerda reggel kezdődött 24 órás sebességellenőrzési akciót - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. 

Eredetileg szerda reggel 6 órától csütörtök reggel 6 óráig tartott volna az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) kezdeményezésére meghirdetett összeurópai ellenőrzés a magyar közutakon. A Speedmarathont az időjárás miatt a rendőrség felfüggesztette. Arra kérik a közlekedőket, hogy az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, különösen azok vezessenek óvatosan, akik már nyári gumival közlekednek. Az akciót egy későbbi időpontban tartják meg. 

Holnap még marad a rossz idő 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt szerdára Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki a másodfokú figyelmeztetést. Emellett az ország középső és keleti felében a jelentős mennyiségű eső miatt van érvényben hat megyében másodfokú, nyolcban és a fővárosban pedig elsőfokú figyelmeztetés.

Az OMSZ szerint az Északi-középhegységben 6-700, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben 4-500 méter feletti részeken vizes, sok centiméteres hóréteg kialakulására is nagy esély van. Síkvidéken inkább csak időszakosan maradhat meg néhány centiméteres vizes hó.

Az Időkép és a MET előrejelzése szerint csütörtökön még marad az eső és a hó, de könnyen lehet, hogy pénteken már kisüt a nap. Az elkövetkező egy hétben minden nap éjszakai fagyokra lehet számítani, a legmagasabb hőmérséklet fokozatosan nő, szombaton nap közben akár 16 fok is lehet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.