Már két halálos áldozata van az utóbbi évek legnagyobb venezuelai tüntetésének

külföld
2017 április 19., 18:58
comments 77

Egy tinédzsert és egy nőt gyilkoltak meg Venezuelában a kormánypárti és az ellenzéki tüntetők összecsapásai során. Az országban az utóbbi évek legnagyobb kormányellenes tüntetése zajlik szerdán. 

Lillian Tintori, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez felesége (AFP PHOTO / Federico PARRA)
photo_camera Lillian Tintori, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez felesége (AFP PHOTO / Federico PARRA)

A nap folyamán több tízezer ember vonult az utcára a fővárosban, hogy új elnökválasztást és a politikai foglyok szabadon engedését követeljék. Nicolas Maduro elnök szerint viszont az ellenzék a rendőrökre támad és csak rabolni akarnak. 

Beszámolók szerint az elnök hívei is utcára mentek Caracasban, ezért komoly veszélye fenyeget annak, hogy a két tábor között még hevesebb összecsapások törjenek ki. 

(AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT)
photo_camera (AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT)

Annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb olajkészletén ülnek, a venezuelai gazdaság évek óta elképesztő mélyrepülésben van: alapvető élelmiszerekhez sem lehet hozzájutni, hiperinfláció van és óriási a bűnözés. 

A venezuelai ellenzék szerint a most zajló tüntetés "minden eddigi tüntetés anyja", amivel arra utalnak, hogy az eddigi legnagyobb Maduro-ellenes megmozdulás zajlik most. 

Az utóbbi napokban azután tört ki újra az erőszak, hogy Maduro katonákat vezényelt az utcára és a hozzá lojális miliciáknak fegyvert adott. Az elnök szerint amúgy amerikai hátterű puccs zajlik éppen ellene. 

AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
photo_camera AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT

A következő választás csak 2019-ben lenne esedékes, de az ellenzék szerint az ország az összeomlás szélén áll. A gazdasági mellett politikai válság is sújtja az országot: múlt hónapban a Maduróhoz hű legfelső bíróság megpuccsolta az ellenzéki többségű parlamentet. Ugyan a tiltakozások hatására három nappal később meggondolták magukat, de ekkor már késő volt, ez kevés volt a tüntetések leállításához. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.