Szexuális zaklatás vádja miatt kirúgták a jobboldali amerikai médiabirodalom legbefolyásosabb műsorvezetőjét

2017 április 19., szerda 19:12
115

Szűkszavú közleményben jelentették be, hogy Fox News végleg megvált Bill O'Reilly-tól, akit a Fox News több női alkalmazottja is szexuális zaklatással vádolt. Az amerikai televíziózás egyik legismertebb műsorvezetője április 12-e óta 'szabadságon' volt, szerdán pedig az 21st Century Fox egymondatos közleményben jelentette be, hogy alaposan megvizsgálták a vádakat és úgy döntöttek, hogy O'Reilly nem térhet vissza a csatornához. 

A közelmúltban több mint 50 szponzor vonta vissza támogatását az O'Reilly Factor című műsortól. 

( Ilya S. Savenok/Getty Images/AFP) Fotó: Ilya S. Savenok

Bill O’Reilly 21 éven át vezetett műsort az amerikai jobboldal legfontosabb tévécsatornáján, műsora a csatorna legnézetebb produkciója volt. Évi 18 millió dollárt keresett, legutóbb akkor hosszabbítottak vele szerződést, amikor a New York Times megírta, hogy belső vizsgálatot folytattak vele szemben. 

Azt ugyanis a New York Times írta meg, hogy a Fox és O'Reilly összesen 13 millió dollárt fizetett ki peren kívüli egyezségként öt nőnek, akik szexuális zaklatással vádolták a férfit. A cikk hatására sorra fordultak el a támogatók a csatornától, többek között a Hyundai, a BMW, a Mitsubishi és a Sanofi sem kívánta támogatni tovább a műsorát. 

Az elmúlt hetekben ráadásul sorra kerültek elő újabb vádak is, jelentkeztek újabb nők is, akik zaklatással vádolták meg O'Reilly-t. 

A Fox News vezetője, Rupert Murdoch állítólag támogatta O'Reilly-t, míg a 21st Centruy Foxot vezető fiai, James és Lachlan Murdoch a műsorvezető eltávolítása mellett voltak. Az ügyben természetesen megszólalt Donald Trump is, aki nem gondolja, hogy O'Reilly bármi rosszat elkövetett volna. 

O'Reilly ügyvédje kedden még arról beszélt, hogy a műsorvezető ellen liberális csoportok szerveztek lejáratókampányt és karaktergyilkosság zajik éppen ellene. 

A műsorvezető ügye a második súlyos zaklatásos botrány a konzervatív médiabirodalomban egyetlen év leforgása alatt: tavaly augusztusban a vállalat vezérigazgatója, Roger Ailes volt kénytelen lemondani, miután számos szexuális zaklatás esete került napvilágra. Ezekről és a Fox News sok évtizedes vállalati kultúrájáról, ami mindezt lehetővé tette, akkor részletesen is írtunk. (via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt