Szexuális zaklatás vádja miatt kirúgták a jobboldali amerikai médiabirodalom legbefolyásosabb műsorvezetőjét

külföld
2017 április 19., 21:12

Szűkszavú közleményben jelentették be, hogy Fox News végleg megvált Bill O'Reilly-tól, akit a Fox News több női alkalmazottja is szexuális zaklatással vádolt. Az amerikai televíziózás egyik legismertebb műsorvezetője április 12-e óta 'szabadságon' volt, szerdán pedig az 21st Century Fox egymondatos közleményben jelentette be, hogy alaposan megvizsgálták a vádakat és úgy döntöttek, hogy O'Reilly nem térhet vissza a csatornához. 

A közelmúltban több mint 50 szponzor vonta vissza támogatását az O'Reilly Factor című műsortól. 

( Ilya S. Savenok/Getty Images/AFP)
photo_camera ( Ilya S. Savenok/Getty Images/AFP)

Bill O’Reilly 21 éven át vezetett műsort az amerikai jobboldal legfontosabb tévécsatornáján, műsora a csatorna legnézetebb produkciója volt. Évi 18 millió dollárt keresett, legutóbb akkor hosszabbítottak vele szerződést, amikor a New York Times megírta, hogy belső vizsgálatot folytattak vele szemben. 

Azt ugyanis a New York Times írta meg, hogy a Fox és O'Reilly összesen 13 millió dollárt fizetett ki peren kívüli egyezségként öt nőnek, akik szexuális zaklatással vádolták a férfit. A cikk hatására sorra fordultak el a támogatók a csatornától, többek között a Hyundai, a BMW, a Mitsubishi és a Sanofi sem kívánta támogatni tovább a műsorát. 

Az elmúlt hetekben ráadásul sorra kerültek elő újabb vádak is, jelentkeztek újabb nők is, akik zaklatással vádolták meg O'Reilly-t. 

A Fox News vezetője, Rupert Murdoch állítólag támogatta O'Reilly-t, míg a 21st Centruy Foxot vezető fiai, James és Lachlan Murdoch a műsorvezető eltávolítása mellett voltak. Az ügyben természetesen megszólalt Donald Trump is, aki nem gondolja, hogy O'Reilly bármi rosszat elkövetett volna. 

O'Reilly ügyvédje kedden még arról beszélt, hogy a műsorvezető ellen liberális csoportok szerveztek lejáratókampányt és karaktergyilkosság zajik éppen ellene. 

A műsorvezető ügye a második súlyos zaklatásos botrány a konzervatív médiabirodalomban egyetlen év leforgása alatt: tavaly augusztusban a vállalat vezérigazgatója, Roger Ailes volt kénytelen lemondani, miután számos szexuális zaklatás esete került napvilágra. Ezekről és a Fox News sok évtizedes vállalati kultúrájáról, ami mindezt lehetővé tette, akkor részletesen is írtunk. (via Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.