Hírek a nyolcvanas évekből: egyedülálló magyar-orosz műholdkísérlet indul

TUDOMÁNY
2017 április 20., 14:00
comments 87

Magyarország és Oroszország Vlagyimir Putyin legutóbbi, február 2-i látogatásán megerősítette, hogy folytatni kívánja "az évtizedek óta sikeres együttműködést a világűr békés célú felhasználásának terén", ennek részeként most

egyedülálló magyar-orosz műholdas kísérlet indulhat,

jelentette be az ELTE Űrkutató Csoport. Az együttműködés keretében Magyarország kulcsfontosságú műszereket és fedélzeti egységeket biztosít egyedüli nemzetközi partnerként az Orosz Tudományos Akadémia és az Orosz Űrkutatási Intézet most induló missziójában.

Egy olyan műholdat fejlesztenek ki, amely "forradalmian új, eddig nem látott nagyfelbontású tudományos plazmafizikai méréseket" hajt majd végre a Föld közvetlen környezetében, ezzel a remények szerint "hatalmas lendületet adva a földi élet és civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának". Hurrá, hogy az alkalomhoz méltón ünnepeljek! (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.