Hírek a nyolcvanas évekből: egyedülálló magyar-orosz műholdkísérlet indul

TUDOMÁNY
2017 április 20., 14:00
comments 87

Magyarország és Oroszország Vlagyimir Putyin legutóbbi, február 2-i látogatásán megerősítette, hogy folytatni kívánja "az évtizedek óta sikeres együttműködést a világűr békés célú felhasználásának terén", ennek részeként most

egyedülálló magyar-orosz műholdas kísérlet indulhat,

jelentette be az ELTE Űrkutató Csoport. Az együttműködés keretében Magyarország kulcsfontosságú műszereket és fedélzeti egységeket biztosít egyedüli nemzetközi partnerként az Orosz Tudományos Akadémia és az Orosz Űrkutatási Intézet most induló missziójában.

Egy olyan műholdat fejlesztenek ki, amely "forradalmian új, eddig nem látott nagyfelbontású tudományos plazmafizikai méréseket" hajt majd végre a Föld közvetlen környezetében, ezzel a remények szerint "hatalmas lendületet adva a földi élet és civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának". Hurrá, hogy az alkalomhoz méltón ünnepeljek! (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt