Lelőttek egy rendőrt Párizsban

külföld
2017 április 20., 19:46
comments 323

Egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült, amikor rájuk lőttek a Champs-Élysées-n. (Korábban arról érkeztek hírek, hogy két rendőr halt meg, de ezt a belügyminisztérium később cáfolta.)

 A Reuters szerint a támadót megölték. A hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy kerüljék a környéket.  A rendőrség szerint két merénylő lehetett. A Champs Elysees környékét kiürítették. A párizsi terrorelhárítás nyomozást indított az ügyben.

Közben az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért.

François Hollande francia elnök azt mondta, hogy a támadásnak terrorista természete van. A támadás miatt Marine Le Pen és Francois Fillon lemondta a pénteki kampányrendezvényeit. 

Rendőrök tartanak ellenőrzést a támadás után a Champs Elysees-n - Fotó: AFP/Franck Fife
photo_camera Rendőrök tartanak ellenőrzést a támadás után a Champs Elysees-n - Fotó: AFP/Franck Fife

 Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő járőröket vette célba. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az elkövető kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt. Ezután futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül végeztek vele.

Fotó: AFP/Thomas Samson
photo_camera Fotó: AFP/Thomas Samson

A belügyminisztérium szóvivője szerint a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak. A támadás indítékát még nem sikerült megállapítani. Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, szélsőségesként tartották számon.  A rendőrség cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, miszerint a támadó rablásról lenne szó. 

A rendőrség által kiadott körözés szerint a másik gyanúsított vonattal érkezett Belgiumból. 

Donald Trump szerint újabb terrortámadás történt Párizsban:

link Forrás

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját. A héten a rendőrség Marseille-ben már letartóztatott két férfit, akik a gyanú szerint merényletet akartak elkövetni a szavazás előtt.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.