Az Iszlám Állam embere volt a párizsi rendőrgyilkos

Terrorizmus
2017 április 21., 02:44
comments 151

Kiderült néhány részlet a csütörtök esti párizsi merényletről, melyben egy férfi megölt egy rendőrt, kettőt pedig megsebesített a francia főváros legnagyobb sugárútján, a Champs Elysees-n.

A támadót lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A francia elnök azt mondta, hogy egyértelműen terrortámadás történt. Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, az eddig is szigorú biztonsági intézkedéseket tovább szigorították.

Katonák a merénylet után a Champs Elysees sugárúton. Fotó: AFP / THOMAS SAMSON
photo_camera Katonák a merénylet után a Champs Elysees sugárúton. Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

Az elkövetőről tudják a rendőrök, hogy ki volt, de a nevét még nem hozták nyilvánosságra. 39 éves az illető, és Párizs egyik külvárosában lakott, és nyilvántartották, mint iszlamista szélsőségesekkel szimpatizáló egyént. 

Francia lapértésülések szerint 2005-ben háromszoros gyilkossági kísérletért 15 év börtönre ítélték, többek között egy rendőrre is rálőtt akkoriban. Időközben azonban kedvezménnyel szabadult.

Az Iszlám Állam kiadott egy közleményt, miszerint az ő katonájuk volt.

Az illető csütörtök este 9-kor autójával egy rendőrségi furgon mellé állt és tüzet nyitott. Ekkor ölte meg rendőr áldozatát. Menekülés közben tovább lőtt az őt üldöző rendőrökre, ekkor sebesített meg még két rendőrt. Ezután végeztek vele. (France24, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.