Az Iszlám Állam embere volt a párizsi rendőrgyilkos

Kiderült néhány részlet a csütörtök esti párizsi merényletről, melyben egy férfi megölt egy rendőrt, kettőt pedig megsebesített a francia főváros legnagyobb sugárútján, a Champs Elysees-n.

A támadót lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A francia elnök azt mondta, hogy egyértelműen terrortámadás történt. Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, az eddig is szigorú biztonsági intézkedéseket tovább szigorították.

Katonák a merénylet után a Champs Elysees sugárúton. Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

Az elkövetőről tudják a rendőrök, hogy ki volt, de a nevét még nem hozták nyilvánosságra. 39 éves az illető, és Párizs egyik külvárosában lakott, és nyilvántartották, mint iszlamista szélsőségesekkel szimpatizáló egyént. 

Francia lapértésülések szerint 2005-ben háromszoros gyilkossági kísérletért 15 év börtönre ítélték, többek között egy rendőrre is rálőtt akkoriban. Időközben azonban kedvezménnyel szabadult.

Az Iszlám Állam kiadott egy közleményt, miszerint az ő katonájuk volt.

Az illető csütörtök este 9-kor autójával egy rendőrségi furgon mellé állt és tüzet nyitott. Ekkor ölte meg rendőr áldozatát. Menekülés közben tovább lőtt az őt üldöző rendőrökre, ekkor sebesített meg még két rendőrt. Ezután végeztek vele. (France24, BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.