Georgia államban egy házaspárnak megengedték, hogy az Allah vezetéknevet adják a kislányuknak

külföld
2017 április 22., 08:15
comments 128

Korábban az állam nem volt hajlandó kiállítani ZalyKha Graceful Lorraina Allah anyakönyvi kivonatát, mondván, egyik szülőnek sem Allah a vezetékneve.

A georgiai állami hatóság azt mondta, az 1 éves kislánynak valamelyik szülő (Elizabeth Handy és Bilal Walk) vezetéknevét kellene viselnie, vagy mindkettőjét. Csakhogy a pár két fiának (egy 3 és egy 17 éves fiúnak) már megengedték, hogy Allah legyen a vezetékneve.

A szülők, akiknek hamarosan újra gyerekük lesz, azért is örülnek a döntésnek, mert így a kislánynak majd lehet társadalombiztosítási száma, járhat iskolába, és ha kell, kormányzati támogatást is kaphat.

A georgiai törvények értelmében bármilyen nevet lehet adni a gyereknek, amíg az nem számít provokatívnak vagy bántónak. Most úgy ítéltek, hogy ha már kisfiú vezetékneve is lehetett Allah, akkor nem durvább, ha kislányé is lehet.

Az American Civil Liberties Union, ami az ügyet vitte, a döntést a szólásszabadság győzelmének nevezte.

A legnagyobb amerikai muszlim érdekképviseleti csoport viszont azt mondta, ez a vezetéknév nagyon bántó lehet a muszlimoknak. Helyette pl. az Abdullahot ajánlották, aminek a jelentése „Isten szolgája”, de hogy valaki Istenről nevezze el magát, azt túlzásnak tartják.

A szülők egyébként azt mondták, nem vallási okokból választották ezt a nevet, hanem mert „nemes”.  (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.