Árvaházaknak segített az Észak-Koreában letartóztatott amerikai egyetemi oktató

külföld
2017 április 24., 04:18
comments 78
Kim Dzsongun és egy nála kevésbé boldog észak-koreai katonatiszt egy babarózsaszínre festett vonszani árvaház előtt. AFP PHOTO / KCNA via KNS
photo_camera Kim Dzsongun és egy nála kevésbé boldog észak-koreai katonatiszt egy babarózsaszínre festett vonszani árvaház előtt. AFP PHOTO / KCNA via KNS

Kim Szangduk, vagyis Tony Kim az az amerikai állampolgár, akit szombaton őrizetbe vettek, erősítette meg a Phenjani Tudományegyetem. Kim heteken át vendégelőadóként oktatott az egyetemen, a hatóságok akkor vették őrizetbe, amikor épp elhagyni készült az országot.

Sorsáról azóta keveset tudni, ismeretlen helyen tartják fogva.

Az egyetem közleménye szerint Kimet nem oktatói, hanem az egyetemen kívüli tevékenysége miatt tartóztatták le. Az egyetem rektora, Park Csanmo szerint Kim "az egyetemen kívül más tevékenységekben is részt vett, például egy árvaháznak segített".

A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesülései szerint az ötvenes éveiben járó Kim segélyprogramok bonyolításában is részt vett, részben ezekről egyeztetni ment Észak-Koreába.

Kim letartóztatása elég feszült pillanatban történt, az Egyesült Államok és Észak-Korea az elmúlt hetekben nagyon harciasan fenyegette egymást. Donald Trump egy haditengerészeti harccsoportot vezényelt a félszigethez, Észak-Korea pedig folyamatosan rakétakísérleteket hajt végre, és a jelek szerint egy kísérleti atomrobbantást is előkészített. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.