Kisebb zavargással ért véget Párizsban a francia elnökválasztás

Összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők a párizsi Place de la République-en a választás éjszakáján. David Cordova/NurPhoto

Zavargásokba torkollt néhány száz ember békésnek indult tiltakozása a választások ellen Párizsban, a francia elnökválasztás első fordulója nem hivatalos végeredményének ismertetése után. A République téren összegyűlt tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt és gumibotot, míg a tüntetők üres üvegeket és füstgyertyákat vetettek be, és több autót is felgyújtottak.

Magát a választást a hivatalos adatok szerint Emanuel Macron centrista jelölt nyerte a szavazatok 23,86 százalékával, így előnyből várja a második fordulót a 21,45 százalékos támogatottsággal második helyen végzett szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt.

A verseny rendkívül szoros volt, a hagyományos jobboldal jelöltje, Francois Fillon 19,94, a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon 19,61 százaléknyi szavazatot kapott. Előbbi Macron támogatására buzdította híveit a második fordulóban, Mélenchon viszont mindkét továbbjutó jelöltet támadta.

A második fordulónak Macron az esélyese, aki papíron számíthat a hagyományos pártok és a baloldali szavazók támogatására. Ugyanakkor a felmérések alapján tény, hogy Mélenchon és Le Pen tábora között van átjárás, így a verseny szorosabb lehet annál, mint régebben, amikor a szélsőjobboldal jelöltje bejutott a második fordulóba. (Via MTI)