Matolcsy: Meg kell építeni a barátság és az együttműködés eurázsiai hídját

A Magyar Nemzeti Bank elnöke bemutatta a Hszi Csin-ping Kína kormányzásáról című könyv magyar nyelvű kiadását az Antall József Tudásközpont, a China International Publishing Group és a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetsége szervezésében Budapesten.

Matolcsy György Rules of Structures címmel előadást tart a Brain Bar Budapest Fesztiválon a budapesti Akvárium Klubban 2015. június 6-án.Fotó: Mohai Balázs / MTI

A jegybank elnöke szerint a kínai elnök könyve számos fontos üzenetet fogalmaz meg Magyarország és Európa számára. „Okos és bölcs könyvet kapunk ajándékba, egy 5000 éves kultúra, egy 4000 éves állam üzeneteit” – mondta. A könyv egyik legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy minden fontos gazdasági eredmény mögött politikai stabilitás és jól működő állam áll. A kínai megújulás és álom egyben a globális megújulást is célozza – mondta Matolcsy György, aki szerint a könyv másik nagy tanulsága, hogy jelentős társadalmi és gazdasági teljesítményt csak kemény munkával, áldozatos tevékenységgel lehet elérni.

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete azt mondta: a Kína által meghirdetett „Egy út – egy övezet”-kezdeményezés egybeesik a magyar kormány által meghirdetett keleti nyitás politikával. Magyarország az európai országok közül az elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez – jelezte a kínai nagykövet.

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya azt mondta, Kína a legnagyobb, legjelentősebb ázsiai hatalom, de felelős magatartással tekint a globális problémákra is. Sokan próbálják megfejteni a kínai csoda, a kínai siker titkát, ebben segít a mostani könyv is, aminek egyik legfőbb mondanivalója, hogy a felelősséggel végzett tisztességes munka az eredmények alapja – mondta. A magyar-kínai kapcsolatok a gazdaság, az élet minden területén stratégiai jelentőségűek, és bátorság kellett ahhoz, hogy az eltérő szövetségben élő, működő Magyarország Kínával hosszú távú stratégiai együttműködést alakítson ki – mondta. (MTI)