259 ember érezte úgy tavaly, hogy Magyarország vezető civil szervezetének, a CÖF-nek akarja felajánlani az adója egyszázalékát

politika
2017 április 25., 18:32
comments 132

Kedd reggel írt arról a hvg.hu, hogy ugyan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) előszeretettel hirdeti magáról, hogy ők a Kárpát-medence egyik legerősebb civil szervezete, és hogy alapítványukat egyszerű magyar emberek és kisvállalkozások támogatják, az egyszázalékos felajánlásokat átnézve kevés nyoma van annak, hogy a CÖF tényleg egyszeri állampolgári felajánlásokból szedné össze a forrásait. 

A lap cikke olyan civil szervezetek és alapítványok egyszázalékos tavalyi felajánlásaival vetette össze a CÖF-nek felajánlott egyszázalékokat, melyeket érinthet a külföldről is támogatott civilek megbélyegzésére kitalált törvény. 

Az összegyűjtött adatokból kiderült, hogy a CÖF vezetője, Csizmadia László által többször támadott Átlátszót kiadó Átlátszónet Alapítvány 2587 felajánlótól közel 18 millió forintot kapott, a Tasz 931 felajánlótól 6,7 milliót, a Magyar Helsinki Bizottság 282 embertől összesen 2,1 millió forintot, addig a CÖF-nek 259 felajánlótól 1,18 millió forint jött össze. 

És ugyan Csizmadia azt állítja, hogy alapítványukat magyar személyek százai, magyar cégek (nem külföldi), kisvállalkozások támogatják, éves beszámolójukban csak ömlesztve tüntetik fel a bevételeiket, így nem tudni azt sem, tényleg nem kapnak-e például külföldről támogatást. A cikk kitér arra is, hogy ehhez képest mondjuk a TASZ, a Helsinki Bizottság vagy a Transparency beszámolói sokkal átláthatóbbak, pontosan nyomon lehet követni, honnan mekkora támogatást kaptak. 

A cikkre részletes közleményben reagált a CÖF, melyben többek között azt írják, hogy „szemben a Soros György által pénzelt szervezetekkel, a CÖF-CÖKA nem profitorientált szerveződés és feltehetőleg támogatói is jóval szerényebb körülmények között élnek, mint a Soros György érdekeit szolgáló szervezetek. A CÖKA vezetősége munkáját önkéntesen, fizetség nélkül végzi. (...) Egy civil szervezet valódi támogatottságát nemcsak az 1%-os felajánlások összege, hanem társadalmi mozgósító ereje jelenti. Civilségünket nem kívánjuk azzal igazolni, hogy a Soros-szervezetek gyakorlatát átvéve szembemegyünk a magyar nemzet érdekeivel. Szervezetünk nem a pártpolitikai érdekek szekértolója, hanem az emberi sorsok jobbításához hozzájáruló közösség.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.