Áder János belehazudott egy generáció szemébe

vélemény
2017 április 25., 11:07
comments 585

Áder János köztársasági elnök kedden délelőtt kedvenc témájáról, a környezetvédelemről tartott órát a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban, az előadás végén pedig a diákok kérdezhettek is tőle. Az egyik legjobb magyar gimnázium diákjai pedig éltek is a lehetőséggel, és kérdezték Paksról, a nemzeti konzultációról, a demokrácia aggasztó jelenségeiről, például a kopaszokról, és főleg az őket most leginkább foglalkoztató CEU-ügyről.

A kérdések alaposak voltak, érdeklődés sugárzott belőlük a közélet dolgai iránt, közben nem voltak támadóak vagy indulatosak. Senki nem kiabált bajszos szart, de volt például remek kérdés arról, micsoda környezetszennyező pazarlás a nemzeti konzultáció miatt kinyomtatott papírtömeg. Itt láthatóak a kérdések, és a válaszok:

link Forrás

A nemzet egységét elvileg megtestesítő köztársasági elnök pedig nem menekült el a CEU-ügyi kérdések elől, hanem begyűjtötte őket, aztán egy szuszra válaszolt mindegyikre.

És egy teremnyi gimnazista előtt előadott egy Fidesz-sajtótájékozatót, egy Lázár János-féle kormányinfót, egy napirend előtti felszólalást. 

A köztársasági elnök pontról pontra felmondta a Fidesz érveit arról, hogy ezt a törvényt nem is úgy kell érteni, ahogy az MTA elnökétől Nobel-djías tudósokon át tüntetők tízezreiig nagyon sokat értik. Előjött az összes jól ismert jogi csűrés-csavarás (élő közvetítésünkben elolvashatóak), amiknek a dolog lényegéhez persze semmi köze.

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a Fidesz politikusai ezt komoly arccal vállalják fel az említett helyszíneken, vagyis a sajtótájékoztatókon, a parlamentben és saját médiájuk stúdióinak biztonságában. Áder János viszont köztársasági elnökként mondta bele mindezt egy csapat érdeklődő gimnazista szemébe. Mintha a Megáll az idő rádiós jelenetének 2017-es feldolgozását láttuk volna, csak most senki nem állította le az agyzsibbasztó propagandát a szót azzal, hogy Le a csecsemőkkel, éljenek a csajok.

link Forrás

Persze nem érdemes naivnak lenni. A megtépázott nimbuszú köztársasági elnök éppen azért választotta ezt a helyszínt, mert érezte, hogy valamit mondani kéne, de azt hitte, még mindig jobb, ha gimnazisták kérdeznek tőle, mintha politikai újságírók. Ez viszont olyan tévedés volt, ami pontosan megmutatja, hogyan szakadt el a Fidesz-elit a valóságtól.

Az óra végén így is kérdések sora várta Ádert, amire inkább már nem válaszolt. Ez persze teljesen természetes: miért venne be egy 16 éves diák olyan politikai üzeneteket, amik már semmi más célt nem szolgálnak, mint a legelvakultabb hívek hergelését?

Arra viszont már nincs semmilyen mentség, amit egy egész generációnak üzent ezzel. Áder János azt mondta ma a magyar tizenéveseknek, hogy szokjanak hozzá az állami hazugságok ragacsos, fullasztó cinizmusához, mert amíg hatalmon lesznek, ez vár Magyarországra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.