Az évszázad rablásaként emlegetik a paraguayi rajtaütést

Hétfő kora reggel zajlott az a rablás Paraguayban, amihez hasonlót főleg csak akciófilmekből lehet ismerni: tucatnyi felfegyverzett rabló lángoló teherautók és autók segítségével blokádot emelt, lezárták az összes környékbeli utcát, majd páncélozott járművekkel, robbanószereket és lőfegyvereket használva rámolták ki Ciudad del Este városban a Prosegur központját. (A spanyol székhelyű cég többek között értéktárgyak szállítását végzi.)

Fotó: GUSTAVO GALEANO

A rablás során egy rendőrt megöltek, majd feltörték az iroda páncélszekrényét, és egyes becslések szerint 40 millió dollárnyi készpénzzel távoztak. A menekülésük során pedig a jelek szerint motorcsónakokat használtak a Paraná folyón. 

Ha tényleg 40 millió dollárt sikerült lopniuk, akkor mai értéken számolva nagyjából akkora összeget sikerült ellopniuk, mint a nagy vonatrablás elkövetőinek 1963-ban Angliában. A Prosegur közleménye szerint ennél kisebb kár érte őket, de a paraguayi sajtó így is az évszázad rablásaként emlegeti már az esetet. 

A rajtaütés során lefoglalt dolgokFotó: HO

A hatóságok szerint az elkövetők brazilok voltak, és a helyi sajtó egy konkrét bűnbandát, a First Capital Command névre keresztelt szervezetet vádolja. Becslések szerint 40-50 fegyveres vett részt a támadásban. A rablók után Brazíliában is megindult a hajtóvadászat, egy rajtaütésben három FCC tag vesztette életét. (Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.