Mexikóban elloptak egy ipari röntgengépet, benne sugárzó anyaggal

külföld
2017 április 25., 04:25

Mexikó északnyugati részén ismeretlenek elloptak egy ipari röntgen berendezést, benne sugárzó anyaggal, ezért a hatóságok kilenc szövetségi államra kiterjedő riadót rendeltek el - közölte hétfőn a helyi katasztrófavédelem.

A Twitter közösségi oldalra feltett tájékoztatás szerint a kutatást több államra - Jalisco, Colima, Nayarit, Aguscalientes, Guanajuato, Michoacán, San Luis Potosí, Durango és Zacatecas - kiterjesztették. Az eset vasárnap történt.

A kiadott közleményben arra figyelmeztettek, hogy ha az irridium-192-es izotópot nem a megfelelő eljárásoknak megfelelően emelik ki speciális konténeréből, akkor az nagyon veszélyes lehet az emberekre.

Mexikóban számos hasonló esemény történt az utóbbi időben. Két éve februárban szintén ismeretlenek elloptak három radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában (Guanajuato állam), de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban. A járművekben ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotóp volt. 

Az országban 2013 decembere óta több ilyen eset fordult elő. Mindegyik szerencsésen végződött, nem járt súlyosabb következményekkel a természetre és a lakosságra nézve. Szakértők szerint ezekben az esetekben az történt, hogy a tettesek pénzszállítónak vélték a járműveket, azért csaptak le rájuk. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.