Minden akadály elhárult, június 15-től megszűnik a roaming!!4!

Hosszú évek óta ígérgeti, de a jelek szerint most végre meg is valósítja az EU a mobiltelefonos roamingdíjak eltörlését. Az EU tagállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács keddi ülésén megszavazták, hogy június 15-től az EU állampolgárai valóban a belföldiekkel megegyező feltételekkel telefonálhassanak, sms-ezhessenek és netezhessenek mobilelőfizetésükkel az EU teljes területén.

Egyetlen kivétel van a szabály alól, az ún. visszaélésszerű használat, amely évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználatot jelent. Ebben az esetben a szolgáltatók nagykereskedelmi árat számolhatnak fel pótdíjként. Ezek amúgy kedvezőbbek az eddigi roamingdíjaknál:

  • hanghívásoknál percenként 3,2 eurocent, ~10 forint;
  • sms-enként 1 eurocent, ~3 forint
  • 1 gigabájtnyi adatforgalomra pedig 7,7 euró, ~2400 forint

pótdíjat számíthatnak fel. Az adatforgalom pótdíjazása ráadásul fokozatosan csökkenni fog, 2022-től már legfeljebb 2,5 eurót, ~800 forintot számolhatnak fel egy gigabájtnyi adatforgalomért a mobiljukat külföldön évi négy hónapnál hosszabb ideig használóknak.

"Idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételekkel, kötetlenül tudnak majd telefonálni, sms-ezni és netezni" - jelentette be az EU soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere, Emanuel Mallia. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.