Lemondott egy japán miniszter, miután rájött, hogy hülyeséget mondott

Imamura Masahiro, a fukusimai földrengés utáni újjáépítésért felelős japán miniszter kedden délelőtt a kormányzó Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselőinek tartott beszámolójában azt mondta: 

„Jó, hogy északkeleten történt a katasztrófa, mert ha Tokió körzetében következik be, akkor hatalmas károkat okoz.”

A miniszter azonnal visszavonta kijelentését, és bocsánatot kért. A beszámolón jelen volt Abe Sindzó miniszterelnök is, aki minisztere nevében is  bocsánatot kért, mert belátta, hogy a megjegyzés sérti a tragédia áldozatainak emlékét és a Japán északkeleti részén élőket. Sindzó szerint a megjegyzés miatt az emberek elvesztették az újjáépítési miniszter iránti bizalmukat.

A miniszter beszólása azért is háborított fel sokakat, mert katasztrófa utáni helyreállítási munkák még mindig lassan haladnak, és a térség gazdasága sem heverte még ki a hat évvel ezelőtti szerencsétlenséget. 

Imamura szerda reggel benyújtotta lemondását, és újra bocsánatot kért, de közölte, hogy a felhívások ellenére nem hajlandó megválni parlamenti mandátumától is. A miniszterelnök Josino Maszajosit, a Fukusima prefektúrából megválasztott parlamenti képviselőt, volt környezetvédelmi miniszterhelyettest jelölte a lemondott tárcavezető helyére.

A 2011 márciusában történt földrengés és szökőár 15 ezer 893 ember halálát okozta, 2553 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván. A természeti csapás miatt súlyos baleset történt a két fukusimai atomerőmű egyikében, három reaktor magja is megolvadt, nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, ami miatt több tízezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről. (Reuters/MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.