A francia ügyészség vizsgálja, hogy megkenték-e a FIFA-t az oroszok és a katariak

2017 április 27., csütörtök 18:11
100

A Francia Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálja, hogyan kapta meg Oroszország és Katar a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságok rendezési jogát. A nyomozók tanúként a FIFA korábbi elnökét Sepp Blattert is kihallgatták. A Le Monde szerint az ügyészség korrupcióra vonatkozó bizonyítékokat keres.

Vlagyimir Putyin és Sepp Blatter 2015-ben Fotó: Sergey Guneev/RIA Novosti

Márciusban a FIFA dokumentumokat adott át a svájci és az amerikai hatóságoknak, amelyek a szervezet két évvel korábbi korrupciós ügyeit vizsgálták.

2015 márciusában a svájci rendőrség razziát tartott egy zürichi hotelben, ahol őrizetbe vettek, akiket korrupcióval gyanúsítottak az Egyesült Államokban. 2015 decemberében véget ért Blatter 17 éves elnöksége is, majd 8 évre eltiltották a focihoz kapcsolódó tevékenységtől. Ezt később 6 évre csökkentették. Ugyanis kiderült, hogy Blatter illegálisan 1,3 miilló fontot fizetett ki az UEFA vezetőjének, Michel Platininek. Platini szintén 6 év eltiltást kapott. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt