A francia ügyészség vizsgálja, hogy megkenték-e a FIFA-t az oroszok és a katariak

A Francia Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálja, hogyan kapta meg Oroszország és Katar a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságok rendezési jogát. A nyomozók tanúként a FIFA korábbi elnökét Sepp Blattert is kihallgatták. A Le Monde szerint az ügyészség korrupcióra vonatkozó bizonyítékokat keres.

Vlagyimir Putyin és Sepp Blatter 2015-benFotó: Sergey Guneev/RIA Novosti

Márciusban a FIFA dokumentumokat adott át a svájci és az amerikai hatóságoknak, amelyek a szervezet két évvel korábbi korrupciós ügyeit vizsgálták.

2015 márciusában a svájci rendőrség razziát tartott egy zürichi hotelben, ahol őrizetbe vettek, akiket korrupcióval gyanúsítottak az Egyesült Államokban. 2015 decemberében véget ért Blatter 17 éves elnöksége is, majd 8 évre eltiltották a focihoz kapcsolódó tevékenységtől. Ezt később 6 évre csökkentették. Ugyanis kiderült, hogy Blatter illegálisan 1,3 miilló fontot fizetett ki az UEFA vezetőjének, Michel Platininek. Platini szintén 6 év eltiltást kapott. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.