A kormány a nemzeti érdek elé helyezte privát bokszmeccsét, írja az ELTE docense

"Magyarország kormányának a nemzeti érdekek szolgálata a kötelessége. Mivel pedig kétség nem fér ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás érdeke a CEU működése Budapesten, ki kell mondanunk: ennek ellehetetlenítése egy testre szabott törvénnyel - pusztán azért, hogy a Közép-európai Egyetemet létrehozó Soros György kapjon egy pofot - azt jelenti, hogy a kormány ezt a privát bokszmeccset a nemzeti érdekek képviselete elé helyezte." 

Ezt Szijártó M. István történész, az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének docense írja a Heti Válaszban. Szijártó, hasonlóan Király Miklóshoz, konzervatív értelmiségiként áll ki a kormány politikája ellen, és emlékezteti a Fideszt arra cikkében, hogy Orbán Viktor politikai pályájának folytatása nem lett volna lehetséges azok nélkül, akik 2002 után kitartottak "szélben és esőben", a Dísz tértől az Astoriáig mellettük. Köztük viszont sokan vannak, akik 

"egykor nem úgy képzeltük a parlamentáris demokrácia működését, hogy az Országgyűlés egy egyetem megszüntetését célozva napok alatt hoz egy törvényt anélkül, hogy a kormány képviselői legalább szóba állnának az intézmény vezetőivel."

De nem gondolták azt sem, hogy "egy ellenzéki lapot egyik napról a másikra fel lehet számolni", vagy "kopasz verőlegények" mennek megakadályozni egy népszavazási kezdeményezést.

Szijártó azt írja, megérti, hogy az "értékorientált keresztény-konzervatív-nemzeti" szavazótábor önmagában kicsi, és szükség van olyan lépésekre, amik nagyobb szavazócsoportot nyernek meg, de a folyamatos hisztéria már az eredeti célok elérését teszi lehetetlenné. A végén pedig oda is eljut, hogy ha nem sikerült helyére tenni az "elszabadult hajóágyút", akkor 

a nemzeti konzervatívoknak meg kell próbálniuk másik legénységet verbuválniuk a hajóra.