Nem engedélyezte a Fidesz az Európa-napi futóverseny útvonalát

Május 7-én rendeznék meg a szokásos évi Európa-napi futóversenyt. Az Európai Bizottság által szervezett, ingyenes program sajátossága, hogy mindig annyi kilométert teljesítenek, ahány év a 2004-es csatlakozás óta eltelt. 

Az idei alkalmat rég meghirdették a szervezők, már több mint 1700-an vissza is igazolták a Facebookon, hogy elindulnak, de a versenyre regisztráltak száma ennél is magasabb. Közben viszont kiderült, hogy a fővárosi Fidesz nem engedélyezte az ünnepi útvonalat, ami elvileg 13 uniós forrásból épült fejlesztést érintene a városban a Vadász utcai Idősek Klubjától a fonódó útvonalán keresztül a Várkert Bazáron és a Széll Kálmán téren át a Szabadság téri Bubi kerékpárállomásig. 

A Népszava szerint kicsinyes bosszúról van szó, amiért az EB ismét kekeckedik a kormánnyal, és beszól az országos "Állítsuk meg Brüsszelt!" plakátkampányra. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága, élén a második kerületi polgármesterrel, Láng Zsolttal csütörtök délelőtt leszavazta az útvonal engedélyezését.

Hajdu László XV. kerületi polgármester arról beszélt a Népszavának, hogy hetek óta ismert volt az útvonal, és csak játszmázásról van szó a Fidesz részéről, amiért a Bizottság Brüsszelben tornáztatja Orbánt CEU-ügyben. Az MSZP-s politikus szerint "csak politikai okai lehetnek", forgalmiak aligha, mert most azzal érvelnek, egy verseny miatt nem lehet lezárni egy híd egyik autósávját, holott tavaly ugyanehhez a versenyhez kettőt is lezártak. 

Időközben a szervezők is tájékoztatták a fejleményekről a versenyzőket. Azt írják, hogy "folyamatos egyeztetésben vagyunk a Főpolgármesteri Hivatallal, hogy minél hamarabb megoldást találjunk a kialakult helyzetre".  (Népszava)