Orbán Viktor telefonon gratulált Erdogan elnöknek a teljhatalmához

Orbán Viktor csütörtök este telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel- tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A magyar miniszterelnöknek így alkalma volt szóban is gratulálni a török elnöknek az alkotmánymódosításról szóló népszavazás sikeréhez. Áprilisban szűk többséggel, 51,3%–48,7% arányban nyertek az igenek, amelyek felhatalmazást adnak a törvényhozásnak az alkotmánymódosításra, amelynek legfontosabb része Tayyip Erdogan elnök hatalmának kiterjesztése.

A török Legfőbb Választási Tanács csütörtökön hirdette ki az elnöki rendszerről döntő népszavazás hivatalos végeredményét. 

Orbán volt az egyetlen uniós kormányfő, aki már közvetlenül a népszavazás után is gratulált Erdogannak. Ez azonban csak az Anadolu Agency hírügynökség tudósításából derült ki, a magyar kormány nem verte nagy dobra. 

Recep Tayyip Erdogan kezdeményezte, hogy a májusban, Kínában megrendezendő Egy övezet, egy út fórum keretében külön kétoldalú egyeztetést is folytassanak Orbán Viktorral, amelyet Havasi Bertalan értékelése szerint a magyar miniszterelnök örömmel elfogadott. (MTI)