Saját európai pártja kéri Orbánt, hogy módosítsa a lex CEU-t

A Bruxinfónak csütörtökön sikerült megszólaltatnia Siegfried Muresant, az Európai Néppárt (EPP) szóvivőjét, aki azt mondta, az EPP elnöksége szombaton arra fogja kérni Orbán Viktort, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül, a testület jogi kifogásainak megfelelően módosítsa a magyar felsőoktatási törvényt.

Fotó: EMMANUEL DUNAND

Az EPP, amelynek a FIDESZ is tagja, szombaton reggel ül össze Brüsszelben, hogy Orbán Viktor részvételével áttekintsék az aktuális magyar ügyeket, különös tekintettel a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvénymódosításra.

Muresan a Bruxinfónak nyilatkozva utalt Manfred Weber, az EPP frakcióvezetőjének szerdán az Európai Parlamentben elmondott felszólalására, amelyben a német konzervatív politikus felhívta a jelen lévő Orbán Viktor figyelmét az akadémiai és az oktatási szabadság fontosságára.

A Bruxinfo úgy tudja, az EPP nem csak a lex CEU-ról, hanem a magyar kormány nemzeti konzultációjáról is szó lesz, amelynek „állítsuk meg Brüsszelt!” szlogenje nagy port kavart az EU központjában.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.