Verhofstadt beolvas Orbánnak: Mi lesz a következő, könyveket égetnek a Kossuth téren?

Villámsebesen terjed Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciója, az ALDE vezetőjének Orbán Viktorhoz intézett beszéde, és nem véletlenül: az elmúlt években ritkán olvasott be olyan szenvedélyesen politikus a magyar miniszterelnöknek mint tette ő szerda délután a brüsszeli CEU-vitában. A legutóbbi talán éppen a francia Daniel Cohn-Bendit volt, ugyanezen padsorok között, a médiatörvény ügyében. 

Verhofstadt beszéde eredeti nyelven, szinkron nélkül is meghallgatható: 

A siker titka valószínűleg az, hogy a frakcióvezető felidézi első találkozását Orbánnal 1989 decemberében, amikor a Fidesz elnöke  még a "nagy testvér" SZDSZ-es liberálisoknál is progresszívabban gondolkozott a politikáról, és innét jut el odáig, hogy ma már nyíltan építi illiberális rendszerét: zaklatja a civileket, üldözi a szabad sajtót, falakat épít, halálbüntetésről álmodozik, és most bezáratna egy egyetemet. 

"Kérdésem, milyen messzire megy el? Mi a következő lépés? Könyveket égetnek a Kossuth téren? Kertész, Konrád, Márai Sándor könyveit?" 

- kérdezi az egykori belga miniszterelnök Orbántól, aki kissé megszeppenve fogadja a hozzá intézett szavakat, mellette a kommunikációs miniszter pedig tolmácson keresztül próbálja értelmezni, mi történik. 

Verhofstadt nem áll meg itt, visszakanyarodik a kommunista időkhöz: Orbánban már nem egy konzervatívot lát, hanem egy vén kommunistát, aki kényszeredetten keresi a következő ellenséget, akit üldözhet, mint Brezsnyev vagy Sztálin. 

Egy olyan kommunistához hasonlítja a magyar miniszterelnököt, aki csak azért tartja országát az unióban, hogy kiszipolyozza a támogatásokat, de a közös értékekre és szabályokra magasról tesz. Szerinte ennél még az euroszkeptikusok is bátrabbak, mert ők legalább egyenesen megmondják, hogy nem akarnak uniót.