Verhofstadt beolvas Orbánnak: Mi lesz a következő, könyveket égetnek a Kossuth téren?

POLITIKA
2017 április 27., 08:04
comments 380
link Forrás

Villámsebesen terjed Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciója, az ALDE vezetőjének Orbán Viktorhoz intézett beszéde, és nem véletlenül: az elmúlt években ritkán olvasott be olyan szenvedélyesen politikus a magyar miniszterelnöknek mint tette ő szerda délután a brüsszeli CEU-vitában. A legutóbbi talán éppen a francia Daniel Cohn-Bendit volt, ugyanezen padsorok között, a médiatörvény ügyében. 

Verhofstadt beszéde eredeti nyelven, szinkron nélkül is meghallgatható: 

link Forrás

A siker titka valószínűleg az, hogy a frakcióvezető felidézi első találkozását Orbánnal 1989 decemberében, amikor a Fidesz elnöke  még a "nagy testvér" SZDSZ-es liberálisoknál is progresszívabban gondolkozott a politikáról, és innét jut el odáig, hogy ma már nyíltan építi illiberális rendszerét: zaklatja a civileket, üldözi a szabad sajtót, falakat épít, halálbüntetésről álmodozik, és most bezáratna egy egyetemet. 

"Kérdésem, milyen messzire megy el? Mi a következő lépés? Könyveket égetnek a Kossuth téren? Kertész, Konrád, Márai Sándor könyveit?" 

- kérdezi az egykori belga miniszterelnök Orbántól, aki kissé megszeppenve fogadja a hozzá intézett szavakat, mellette a kommunikációs miniszter pedig tolmácson keresztül próbálja értelmezni, mi történik. 

Verhofstadt nem áll meg itt, visszakanyarodik a kommunista időkhöz: Orbánban már nem egy konzervatívot lát, hanem egy vén kommunistát, aki kényszeredetten keresi a következő ellenséget, akit üldözhet, mint Brezsnyev vagy Sztálin. 

Egy olyan kommunistához hasonlítja a magyar miniszterelnököt, aki csak azért tartja országát az unióban, hogy kiszipolyozza a támogatásokat, de a közös értékekre és szabályokra magasról tesz. Szerinte ennél még az euroszkeptikusok is bátrabbak, mert ők legalább egyenesen megmondják, hogy nem akarnak uniót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.